Rezultatele electorale ar fi fost falsificate în Venezuela. Mai multe state UE cer documentele electorale 

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Liderii din Italia, Franța, Spania, Olanda, Germania, Polonia și Portugalia au cerut Venezuelei să facă publice "rapid" documentele electorale, în urma realegerii controversate a președintelui Nicolas Maduro, relatează AFP.

Într-o declarație comună, aceștia au solicitat "autorităților venezuelene să publice rapid toate procesele-verbale pentru a garanta transparența și integritatea procesului electoral".

Potrivit semnatarilor, "opoziția a anunțat că a strâns și a publicat mai mult de 80% din procesele-verbale întocmite în fiecare secție de votare". Aceștia au subliniat că verificarea este crucială pentru a recunoaște voința poporului venezuelean.

Declarația insistă ca "drepturile tuturor venezuelenilor, în special ale liderilor politici, să fie respectate", și condamnă "ferm orice arest sau amenințare împotriva lor".

Autoritatea electorală din Venezuela a confirmat vineri realegerea lui Nicolas Maduro pentru un al treilea mandat până în 2031, cu 52% din voturi, în fața lui Edmundo Gonzalez Urrutia, care a obținut 43%, fără a oferi rezultate detaliate. Cu toate acestea, opoziția susține că Gonzalez a primit 67% din voturi.

Proteste în Venezuela

Mii de venezueleni au protestat sâmbătă împotriva rezultatului oficial al alegerilor prezidențiale recente, în timp ce Nicolas Maduro a declarat susținătorilor săi că aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate în timpul acestor manifestații, conform Reuters.

Autoritatea electorală din Venezuela, acuzată de critici că ar sprijini guvernul socialist, l-a declarat câștigător pe Maduro, anunțând luni că acesta a obținut 51% din voturi, în comparație cu 46% pentru candidatul opoziției Edmundo Gonzalez.

Rezultatul oficial al alegerilor a dus la acuzații de fraudă și a declanșat proteste masive, înăbușite ulterior de forțele de securitate. Guvernul Maduro a descris protestele ca parte a unei tentative de lovitură de stat susținute de SUA.

"De data aceasta nu va exista iertare", le-a spus Maduro susținătorilor săi la un miting în Caracas, adăugând că aproximativ 2.000 de persoane au fost reținute pentru "delicte" în timpul protestelor și promițând "pedeapsa maximă".

Lidera opoziției se teme pentru viața ei

Susținătorii lui Maduro susțin că apără democrația. În același timp, susținătorii opoziției au protestat cerând dreptate, fiind încurajați de prezența liderei opoziției, Maria Corina Machado, care a ieșit din ascunzătoare pentru a se alătura demonstrațiilor din Caracas.

"Așa cum ne-a luat mult timp să obținem victoria electorală, acum vine o etapă pe care o parcurgem zi de zi, dar niciodată nu am fost atât de puternici ca astăzi", le-a transmis Machado susținătorilor săi în Caracas, fericiți să o vadă, după ce ea scrisese într-un articol de opinie publicat în The Wall Street Journal că se ascundea și se temea pentru viața ei.

Proteste au avut loc și în alte orașe, precum Valencia, Maracaibo și San Cristobal. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise în timpul protestelor postelectorale, potrivit mai multor ONG-uri, inclusiv Human Rights Watch.

SUA și Argentina l-au recunoscut deja pe Gonzalez ca învingător al alegerilor, iar secretarul de stat american Antony Blinken a menționat joi "dovezi copleșitoare". Costa Rica, Ecuador, Panama și Uruguay au concluzionat vineri că Gonzalez a obținut cele mai multe voturi. În schimb, Rusia, China și Cuba l-au felicitat pe Maduro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel