Rezultatele finale la examenul de definitivat în învățământ: Peste 76% dintre candidați au promovat după contestații

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Astăzi, 6 august, au fost publicate rezultatele finale la examenul național de definitivat în învățământul preuniversitar, după soluționarea contestațiilor.

Dintre cei 8.072 de candidați prezenți la proba scrisă, 5.991 au obținut note de promovare, adică cel puțin media 8, necesară pentru definitivarea în învățământ. După evaluarea a 1.642 de contestații, rata de succes a crescut la 76,45%, o majorare de 3,89% față de rezultatele inițiale.

Proba scrisă, susținută la 99 de discipline în 42 de centre, a avut o pondere de 70% în calculul mediei finale. Dintre cei evaluați, 66 de candidați au obținut nota 10, iar 459 au primit note între 9,50 și 9,99. Numărul lucrărilor evaluate sub nota 5 a scăzut ușor față de anul trecut.

"Rezultatele finale înregistrate după soluționarea contestațiilor la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar au fost publicate astăzi, 6 august (ora 10:00), pe site-ul dedicat și în centrele de examen.

După evaluarea celor 1.642 de contestații depuse, 5.991 de candidați (76,45%), cu 304 mai mulți față de rezultatele inițiale (5.687 candidați), au obținut note care au generat medii de examen mai mari sau egale cu 8 (opt). Acești candidați și-au atins obiectivul propus: definitivarea/dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

În raport cu prima afișare, majorarea ratei de succes la examen este de 3,89%.

Potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obținută are o pondere de 70% în calculul mediei finale (care trebuie să fie cel puțin 8/opt pentru a asigura promovarea). Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.

În această sesiune, proba scrisă a fost susținută la 99 de discipline de către 8.072 de candidați (94,59% dintre cei 8.534 de candidați cu drept de participare) în 42 de centre de examen.

Reamintim faptul că au avut dreptul de a susține proba scrisă doar candidații care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie:

  • stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an;
  • calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs;
  • cel puțin media 8 - media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Dintre cei 8.072 de candidați prezenți, 228 de candidați s-au retras, 5 candidați au fost eliminați (pentru fraudă sau pentru alte nereguli prevăzute de metodologie), iar lucrările a 3 candidați au fost anulate în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice privind redactarea.

Din totalul celor 7.836 de candidaţi cu note la proba scrisă, 5.325 de candidați s-au situat pe tranșa de note 7,50 - 10 (după soluționarea contestațiilor). Dintre aceștia, 66 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 459 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 360 de candidați, număr în ușoară scădere, comparativ cu anul trecut (394).

Lucrările au fost evaluate/reevaluate digitalizat.", se arată într-un comunicat dat Ministerul Educației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel