Au fost prezentate noi date din operațiunea Jupiter, care a început luni. Au avut loc peste 1000 de percheziții domiciliare în mai multe județe din țara.
Sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Inspectoratului General al Poliției Române, Operațiunea „Jupiter” a intrat într-o nouă etapă la începutul acestei săptămâni, având ca obiectiv intensificarea luptei împotriva infracțiunilor economico-financiare și judiciare. Potrivit chestorului de poliție Aurel Dobre, Director Adjunct al Direcției de Investigare a Criminalității Economice, aceste acțiuni extinse urmăresc recuperarea prejudiciilor și protecția cetățenilor prin măsuri integrate desfășurate la nivel național.
„Operațiunea are ca scop combaterea infracțiunilor economico-financiare și judiciare, prin implementarea unor măsuri de prevenire și combatere eficientă a criminalității. Abordarea integrată, la nivel central și teritorial, permite investigarea eficientă a acestor fenomene infracționale,” a declarat Aurel Dobre.
În intervalul 21-25 octombrie 2024, polițiștii din structurile specializate, sub coordonarea procurorilor, au efectuat peste 1.000 de percheziții domiciliare și 342 de mandate de aducere, rezultând măsuri preventive pentru 57 de persoane, din care 31 au fost reținute, 2 arestate preventiv, una arestată la domiciliu, iar 23 plasate sub control judiciar. Acțiunile au vizat infracțiuni de evaziune fiscală, contrabandă, înșelăciune, obținere ilegală de fonduri și nerespectarea regimului fiscal.
„Este esențial ca măsurile să reflecte o prioritate clară de prevenire și combatere, pentru a proteja cetățenii și a asigura o justiție eficientă în aceste cazuri de mare amploare,” a subliniat Aurel Dobre.
În cadrul acțiunilor desfășurate, polițiștii au instituit măsuri asigurătorii în valoare de peste 86 de milioane de lei. De asemenea, au fost confiscate aproximativ 15.000 de articole de îmbrăcăminte și peste 7.000 de parfumuri contrafăcute, în valoare totală de 8,1 milioane de lei, împreună cu peste 1,4 milioane de lei, 230.000 de euro, alcool și alte bunuri de interes.
Sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, structurile teritoriale au pus în aplicare 67 de mandate de percheziție domiciliară, confiscând 20 de arme letale, din care 5 deținute ilegal. În plus, au fost indisponibilizate peste 50 de tone de deșeuri periculoase și vehicule scoase din uz, provenite din activități ilegale.
Pe linia investigațiilor criminale, polițiștii au efectuat 40 de percheziții domiciliare, iar acțiunile au dus la reținerea a 11 persoane, fiind ridicate arme neletale, muniție, autoturisme și alte bunuri cu valoare probatorie. De asemenea, în domeniul protecției mediului, polițiștii au ridicat 3 kg de articole pirotehnice și aproape 250 de tone de vehicule scoase din uz.
Exemple de cazuri notabile în cadrul Operațiunii Jupiter
Dâmbovița: Polițiștii au desfășurat, pe 22 octombrie, 73 de percheziții domiciliare, confiscând 2,5 tone de materiale neferoase și 70 de tone de deșeuri. Au fost reținute 3 persoane pentru infracțiuni de braconaj piscicol, deținerea ilegală a unor arme și arderea ilegală de deșeuri.
Mureș: În data de 23 octombrie, polițiștii au executat 77 de percheziții în mai multe județe pentru cazuri de evaziune fiscală, confiscând 180.000 de lei, 13.000 de euro și alte documente de interes.
Tulcea: Tot pe 22 octombrie, polițiștii au ridicat 43 de vehicule scoase din uz, 8 tone de deșeuri feroase și 645 de litri de ulei uzat într-o acțiune vizând evaziunea fiscală și protecția mediului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu