Rezultatele parțiale ale alegerilor din Georgia. Vot crucial, ca în Republica Moldova

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Au fost numărate buletinele din 70% dintre secțiile de votare, iar atât opoziția, cât și puterea își revendică victoria. 

Partidul de guvernământ în Georgia și formațiunile de opoziție au revendicat victoria în alegerile parlamentare de sâmbătă, despre care spun că vor stabili dacă fosta republică sovietică din Caucaz se va îndrepta spre Rusia sau spre Occident, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Astfel, după numărarea buletinelor de vot din 70% dintre secții, partidul de guvernământ, Visul Georgian conduce cu 53% din voturi. Conform acestor rezultate parțiale, blocul de patru partide pro-europene a întrunit 38,28% din voturi. Potrivit comisiei electorale, rata de participare la scrutinul de sâmbătă a fost de 58,94%.

Bidzina Ivanișvili, miliardarul fondator al Visului Georgian și fost prim-ministru, a revendicat deja victoria.

”Este un caz rar în lume în care același partid obține un astfel de succes într-o situație atât de dificilă - acesta un bun indicator al talentului poporului georgian. Vă asigur, țara noastră va obține un mare succes în următorii patru ani”, a declarat el la câteva minute după închiderea urnelor.

Opoziția a clamat la rândul său victoria, spunând că este pe cale să câștige o majoritate de voturi.

Rezultatele scrutinului urmează să fie anunțate în următoarele ore.

Potrivit exit-poll-ului Formula, Visul Georgian va fi partidul cu cele mai multe mandate, însă cele patru formațiuni principale de opoziție vor avea împreună 83 de locuri.

Blocul acestor patru partide este însă profund divizat, astfel încât este neclar dacă vor putea să colaboreze în situația în care vor lipsi Visul Georgian de majoritatea avută în parlament.

Situația Georgiei

Georgia, care a pierdut porțiuni din teritoriu în favoarea separatiștilor susținuți de Rusia în anii ’90 și a fost înfrântă într-o invazie rusă în 2008, a fost timp de decenii unul dintre cele mai pro-occidentale state care au apărut după destrămarea Uniunii Sovietice.

Însă, de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Visul Georgian a reorientat țara decisiv către sfera de influență a Moscovei, acuzând Occidentul că încearcă să atragă Georgia într-un război. Opoziția consideră această schimbare o trădare a viitorului european al Georgiei.

Mass-media favorabilă părților opuse au publicat sondaje rivale, televiziunile pro-opozitie prezicând că Visul Georgian va pierde majoritatea, în timp ce cele care susțin partidul de guvernământ prognozează o victorie zdrobitoare, cu cele mai bune rezultate obținute vreodată.

Deși toate părțile au declarat că speră la un vot pașnic, Georgia, o țară din Caucaz, a avut o istorie politică volatilă de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, cu mai multe revolte populare și episoade de tulburări civile.

Autoritățile au folosit forța pentru a dispersa manifestațiile din acest an împotriva unei legi care cere grupurilor ce primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini, o măsură despre care opoziția și Occidentul susțin că ar fi inspirată de Rusia pentru a reprima disidența. Citește articolul complet aici. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel