Rezultatele testelor antidrog nu se pot încadra, acum, în 72 de ore. Un medic legist confirmă

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mihnea Costescu, medic legist la UMF Carol Davila, a explicat de ce, în prezent, eliberarea rezultatelor pentru testele antidrog nu este posibilă în 72 de ore.

"Până la momentul acesta cu OUG 84 varianta primară şi modificată, pentru substanţele psihoactive perioada era de câteva luni - patru sau şase luni.

Dacă vorbim, la momentul actual, când nu s-au semnat documentele cu investiţiile de la Banca Mondială, de 42 de miliarde de euro, care va furniza lichid cromatograf  pentru fiecare judeţ din ţară, probabil că perioada de 72 de ore va deveni posibilă. Dar primirea tuturor acestor aparate, montarea lor şi operaţionalizarea va dura undeva între cinci şi şase luni.

Probabil că de termenul acesta de 72 de ore ne vom apropia foarte mult începând din luna ianuarie 2025, dacă vom avea aparatura sosită şi operaţionalizată. Dacă nu, vom rămâne într-o perioadă ceva mai lungă de 72 de ore. Dacă vin toate aparatele, aceste analize pentru substanţe psihoactive se vor face şi în judeţe.

Vezi și: Probleme cu drug testele? Predoiu: Am încredere că INML va da rezultatele în trei zile 

"Nu avem aparatură nouă. Nici numărul de oameni nu îl suplimentăm"

La momentul actual, INML lucrează toate aceste probe pentru 20 de judeţe. Majoritatea lor lucrează numai alcoolemiile şi probele cu substanțe psihoactive sunt trimise la Bucureşti. Se fac undeva în jur de 200 de probe pe săptămână, ceea ce este foarte mult, şi se fac cu o aparatură veche, de 17-18 ani. Este veche, este uzată moral şi piesele de schimb sunt greu de găsit, fiind foarte vechi. Asta și explică durata aceasta foarte lungă.

La momentul actual, având în vedere OUG 84 şi discuţiile dintre domnul director și domnul ministru, se încearcă, printr-un program de permanență, să se reducă acea perioadă de 4-6 luni la un interval cât mai scurt posibil, dar cu aceeaşi aparatură. Deocamdată, nu avem aparatură nouă. Nici măcar numărul de oameni nu îl suplimentăm. Permanența se face cu personalul angajat, la mometntul actual", a spus Mihnea Costescu, la Digi 24.

Vezi și:  Cum se vor face testele antidrog și de ce durează 72 de ore. Ministrul Rafila crede că șoferii care refuză testarea au alte motive, nu că ies testele fals-pozitiv 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel