Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, a câștigat alegerile naționale, însă nu a reușit să obțină majoritatea, conform rezultatelor oficiale finale prezentate marți, transmite Reuters.
Rezultatele oficiale din toate districtele au arătat că PiS a obținut 35,38% din voturi, în timp ce Coaliția Civică (KO) s-a clasat pe locul al doilea cu 30,70%. A Treia Cale, partid de centru-dreapta, a ocupat locul al treilea cu 14,40%, în timp ce Nouă Stângă a obținut 8,61%, iar Confederația, partid de extremă dreapta, a adunat 7,16% din voturi.
Polonia ar putea traversa săptămâni sau chiar luni de incertitudine în urma alegerilor de duminică, după ce rezultatele au arătat că partidul aflat la guvernare, Lege și Justiție (PiS), rămâne cel mai mare partid, dar pierde majoritatea parlamentară, scrie Reuters.
Donald Tusk, liderul opoziției, a salutat rezultatul ca semnificând sfârșitul domniei PiS, dar Polonia s-ar putea confrunta cu negocieri de coaliție posibil îndelungate înainte ca un nou guvern să preia conducerea.
Președintele are la dispoziție 30 de zile de la ziua alegerilor pentru a convoca prima ședință a noului parlament și apoi 14 zile pentru a nominaliza un candidat pentru funcția de prim-ministru.
Președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat că va alege o persoană din partidul câștigător, sugerând că este probabil să opteze pentru un candidat al PiS. Acesta ar putea fi premierul în exercițiu, Mateusz Morawiecki, sau o altă persoană, dacă partidul decide că altcineva ar putea avea o șansă mai mare de a aduna o majoritate parlamentară.
Candidatul respectiv are apoi alte 14 zile de la data la care este nominalizat de președinte pentru a solicita și a obține un vot de încredere din partea parlamentului. Acest lucru înseamnă că parlamentul ar putea vota pentru un nou guvern până în mijlocul lunii decembrie.
Dacă nominalizatul nu reușește să obțină votul de încredere, inițiativa revine Seimului (camera inferioară a parlamentului polonez), iar deputații au la dispoziție încă 14 zile pentru a nominaliza un alt candidat pentru funcția de prim-ministru. Și în acest caz, este necesară o majoritate absolută în Seim pentru a obține votul de încredere.
Dacă a doua încercare nu duce la formarea unui guvern, inițiativa revine președintelui, care are la dispoziție încă 14 zile pentru a alege un al treilea candidat pentru funcția de prim-ministru. Parlamentul are la rândul său alte 14 zile pentru a vota, deși o majoritate simplă ar fi suficientă pentru a obține încrederea. Un guvern numit în această etapă ar putea conduce la instaurarea unui guvern minoritar.
Procesul ar putea dura până în cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie. Dacă până atunci nu se ajunge la un acord privind guvernul, președintele ar putea să convoace alegeri parlamentare anticipate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu