Curtea Constituţională a Republicii Moldova confirmă rezultatul referendumului privind aderarea la UE.
UPDATE:
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat după decizia Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului prin care a fost consfinţită integrarea europeană a ţării și le-a mulţumit cetăţenilor pentru participarea la referendum.
"Curtea Constituţională a decis: integrarea europeană va fi introdusă în Constituţie! Împreună am câştigat această bătălie şi obiectivul nostru a fost îndeplinit. Este meritul vostru, dragi cetăţeni - datorită votului vostru, am fost mai puternici decât furtul lor. Duminică mai avem o bătălie de dat, pentru ca aderarea la Uniunea Europeană să devină o realitate cât mai repede. Dragi cetăţeni, lucrurile mari se fac pe paşi. Primul pas a fost făcut. A rămas pasul 2 - duminică să câştigăm alegerile. Iar imediat după aceasta, să ne asigurăm că devenim stat membru al UE până în 2030. Ieşiţi la vot, căci altfel riscăm să pierdem tot ce avem", a postat Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Știrea inițială:
Rezultatele referendumului privind modificarea Constituţiei Republicii Moldova, astfel încât aceasta să prevadă parcursul european al ţării, au fost confirmate, joi, de Curtea Constituţională, a anunţat preşedinta Domnica Manole, transmite Agerpres.
"Astăzi, Curtea Constituţională a pronunţat o hotărâre prin care a confirmat rezultatele referendumului republican constituţional din 20 octombrie. După cum ştiţi, referendumul a fost organizat după pronunţarea avizului Curţii Constituţionale din 16 aprilie 2024 care a reţinut că inţiativa de revizuire a Constituţiei Republicii Moldova prin referendum, în sensul adăugării unor prevederi referitoare la direcţia politică a statului şi la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, corespunde limitelor temporale şi materiale de revizuire a Constituţiei", a afirmat Domnica Manole.
Președinta Curţii Constituţionale din Republica Moldova a arătat că la referendum au fost incluşi în listele electorale 3.020.814 alegători, dintre care 2.711.615 înscrişi în listele electorale de bază şi 309.199 - în listele electorale suplimentare. La urne s-au prezentat 1.532.264 alegători (50,72%), adică mai mult de o treime din numărul de alegători înscrişi în listele electorale, ceea ce a făcut ca scrutinul să fie valid.
La întrebarea supusă referendumului, "Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?", au răspuns 1.488.874 persoane cu drept de vot. Dintre acestea 749.719, adică majoritatea, au răspuns cu "Da", iar 739.155 cu "Nu".
Legea privind modificarea Constituţiei, aprobată prin referendum, va intra în vigoare o dată cu publicarea în Monitorul Oficial.
"Curtea a stabilit că Legea pentru modificarea Constituţiei adoptată pe 20 octombrie 2024 prin referendum constituţional intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a hotărârii constituţionale, iar Constituţia se va republica în Monitorul Oficial al Republici Moldova", a adăugat Manole.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News