Primarii, organizațiile de afaceri și liderii sindicali din Italia l-au îndemnat în weekend pe premierul Mario Draghi să-și regândească decizia de a demisiona, avertizând că stabilitatea țării încărcate de datorii este în pericol.
Primarii a 110 orașe italiene, inclusiv primele 10 zone metropolitane, au declarat într-o scrisoare deschisă că urmăresc tulburările cu ”neîncredere și îngrijorare” și au cerut tuturor părților să dea dovadă de responsabilitate.
”Noi, primarii, care suntem chemați în fiecare zi să gestionăm și să rezolvăm problemele care ne afectează cetățenii, ne dorim ca Mario Draghi să meargă mai departe și să explice parlamentului motivele întemeiate pentru care guvernul trebuie să continue”, au scris aceștia.
Draghi și-a prezentat demisia săptămâna trecută, după ce una dintre partidele din coaliția sa largă, Mișcarea 5 Stele, a refuzat să susțină Guvernul într-un vot de încredere parlamentar.
Președintele Sergio Mattarella și-a respins demisia și i-a cerut să se adreseze parlamentului săptămâna viitoare, în speranța că va găsi un consens pentru a evita alegerile anticipate într-un moment de tumult internațional și tensiuni economice, scrie Euronews.
Draghi a câștigat confortabil votul de încredere asupra unui pachet de măsuri care vizează atenuarea costului ridicat al vieții pentru familii și firme. Cu toate acestea, a spus el, fără sprijinul deplin al tuturor partenerilor săi, Guvernul său de unitate națională nu poate continua.
Mișcarea 5 Stele, sfâșiat de divizări interne, spune că nu s-a retras din coaliție, dar i-a cerut lui Draghi să ofere grupului garanții că își va pune în aplicare prioritățile politice, cum ar fi un salariu minim.
”Nu putem împărtăși responsabilitatea Guvernului dacă nu există nicio certitudine cu privire la problemele pe care le-am subliniat”, a declarat liderul 5-Stele Giuseppe Conte, pe Facebook sâmbătă seara.
O sursă din biroul premierului a spus că Draghi nu se va pleca în fața niciunui ”ultimatum” și a rămas hotărât să demisioneze.
El s-a confruntat cu presiuni pentru a se răzgândi pe fondul avertismentelor potrivit cărora Italia riscă să piardă miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene pentru redresarea post-pandemie și se va lupta să limiteze creșterea costurilor energetice fără un Guvern pe deplin funcțional.
O serie de asociații din industrie, agricultură și comerț au lansat, de asemenea, declarații în care îndeamnă Guvernul să continue, în timp ce șeful celui mai mare sindicat din Italia a spus că stabilitatea este esențială.
”Nu iau nicio parte, dar voi spune că avem un Guvern care nu a pierdut niciun vot de încredere”, a declarat Maurizio Landini, liderul grupului CGIL, pentru cotidianul La Repubblica.
Cu toate acestea, depășirea supărării tot mai mari în rândurile guvernamentale au făcut din alegerile naționale din septembrie sau octombrie o perspectivă probabilă.
Draghi a preluat mandatul la începutul anului 2021, însărcinat să ghideze Italia în situația de urgență COVID. Legislatura urmează să se încheie la începutul lui 2023, iar sondajele de opinie sugerează că un bloc de partide conservatoare va câștiga o majoritate clară.
Două dintre aceste partide, Liga și Forza Italia, sunt în coaliție și perspectiva victoriei la un scrutin de toamnă le oferă un motiv întemeiat pentru a saluta prăbușirea coaliției.
Ambele grupuri spun că sunt dispuse să rămână într-un cabinet Draghi, dar numai cu condiția ca 5-Stele să nu mai fie în Guvern, o cerere pe care premierul a exclus-o deja.
Citește și:
reşedinţia Republicii Italiene a comunicat că "preşedintele republicii nu a acceptat demisia preşedintelui consiliului (de miniştri - n. red.) şi l-a invitat să se prezinte în faţa parlamentului (...) pentru o evaluare a situaţiei.
Criza politică de la Roma a fost declanşată de neparticiparea senatorilor din Mişcarea 5 Stele, parteneră în coaliţia guvernamentală, la votul de încredere solicitat joi de Guvern.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News