Marea Britanie riscă să amâne relaxarea generală a restricțiilor din cauza numărului mare de infectări cu noua tulpină indiană de COVID-19.
Restricțiile din Marea Britanie ar putea rămâne în vigoare și în iulie, deși era prevăzută o relaxare. Varianta indiană a crescut numărul de infectări raportat, spitalele devenind suprasolicitate, informează Sky News.
Raportările remise de spitalele britanice ar putea fi esențiale într-o potențială relaxare, indică profesorul Steven Riley.
„Depinde de decizia guvernului dacă programul restricțiilor va fi urmat și nu este practic să anticipăm acest lucru. Două aspecte trebuie evaluate: dacă numărul infecțiilor crește și cât de repede crește, însă trebuie să ne întrebăm și dacă au legătură cu spitalizările”, a declarat profesorul.
Ministrul de Externe, James Cleverly, a anunțat la Sky News cu multe rețineri că există posibilitatea ca măsurile de relaxare să fie amânate.
„Oamenii de știință vor face evaluările lor, vor raporta guvernului și vom lua decizii în funcție de acele date și de informațiile pe care acestea le furnizează. Primul ministru, ministrul sănătății au fost întotdeauna conciși și au menționat că relaxarea va fi făcută într-un mod în care este sigur. Întotdeauna ne vom baza pe date”, a precizat ministrul.
Guvernul britanic a anunţat vineri relaxarea de la 17 mai a restricţiilor pentru călătoriile în străinătate, exceptând în special carantina pentru sosirile în Anglia din 12 ţări, între care Israel şi Portugalia, dar nu şi din Franţa, relatează Agerpres, citând AFP.
În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Transporturilor Grant Shapps a anunţat ridicarea interdicţiei de călătorie în străinătate, interdicţie rezervată din ianuarie pentru călătoriile esenţiale, şi instituirea unui sistem de restricţii care să clasifice ţările în trei categorii în funcţie de situaţia sanitară.
Vezi și: Anglia RELAXEAZĂ restricțiile privind călătoriile în străinătate
Conform BBC, Institutul de Sănătate Publică in Anglia (PHE) a urmărit varianta „dublu mutantă” cunoscută drept B.1.617.2 care se pare că se răspândește mai rapid în Marea Britanie decât alte tipuri ale coronavirusului. Virusurile suferă mutații tot timpul, producând astfel tot felul de versiuni. Cele mai multe dintre mutații sunt nesemnificative sau chiar dăunează virusului, însă altele îl pot face mai contagios sau mai rezistent la vaccinare.
Vezi și: Experții britanici cer clasificarea variantei indiene de virus drept „îngrijorătoare”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu