Ridicarea restricțiilor din Marea Britanie poate duce la un DEZASTRU

Pexels
Pexels

Guvernul britanic dorește să ridice restricțiile împotriva COVID-19 în următoarea perioadă, în ciuda avertismentelor venite de la experți. 

Strategia guvernului britanic de a ridica pe 19 iulie majoritatea restricţiilor antiepidemice, în plin nou val de COVID-19 provocat de varianta Delta a coronavirusului, poate rezulta într-un dezastru cu consecinţe grave pentru întreaga lume, avertizează mai mulţi cercetători reuniţi vineri la o întâlnire de urgenţă online, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. 

Premierul britanic Boris Johnson refuză să amâne din nou eliminarea restricţiilor, el susţinând că, în pofida creşterii rapide a cazurilor de COVID-19, vaccinarea masivă din Marea
Britanie a rupt în mare măsură corelaţia dintre infecţii, de o parte, şi formele grave de boală şi decese, de cealaltă parte. Johnson mai crede că vara este momentul ideal pentru relaxarea restricţiilor, întrucât şcolile sunt goale şi viaţa socială se desfăşoară mai mult în aer liber.

Relaxarea nu este oportună


Însă experţii sanitari resping aceste argumente, estimând că nu este oportună o asemenea relaxare în condiţiile în care virusul se transmite intens şi există încă o parte importantă a populaţiei care nu este vaccinată anti-COVID-19.

Sfârşitul restricţiilor va accelera transmiterea virusului şi va face din Marea Britanie un teren fertil apariţiei altor noi mutaţii ale coronavirusului, cum de altfel s-a întâmplat anul trecut prin apariţia variantei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2, redenumită între timp varianta Alpha, avertizează Christina Pagel, membră a SAGE, un grup independent de experţi sanitari care consiliază guvernul de la Londra.

Orice variantă care va deveni dominantă în Marea Britanie se va răspândi în întreaga lume, a mai semnalat Christina Pagel, subliniind că la acest capitol politicile britanice afectează de asemenea celelalte ţări, Marea Britanie fiind o ţară cu profil global ce are legături economice şi sociale intense cu toate regiunile lumii.

Scrisoare semnată de 1.200 de cercetători


Peste 1.200 de cercetători internaţionali au semnat o scrisoare publicată de revista The Lancet, în care subliniază că strategia imprudentă de relaxare aplicată de guvernul britanic este un experiment periculos şi lipsit de etică desfăşurat în plin val epidemic, chiar dacă mai mult de două treimi din populaţia adultă a Marii Britanii este vaccinată cu schema completă anti-COVID-19.

Şi principalul responsabil sanitar al guvernului de la Londra, Chris Whitty, crede că încă nu este momentul oportun pentru eliminarea restricţiilor, întrucât criza sanitară ar putea reveni pe măsură ce infecţiile cresc, iar rata de reproducere supraunitară indică o transmitere comunitară intensă.

Noile cazuri de COVID-19 se menţin pe o tendinţă ascendentă în Marea Britanie. Vineri au fost confirmate 51.870 de noi cazuri, faţă de 48.553 joi, cel mai mare număr de îmbolnăviri după 15 ianuarie, şi 49 de noi decese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel