Primăvara şi toamna tabarele sunt pline la refuz cu aceste legume pe cât de mici, pe atât de delicioase.
Consumate şi apreciate peste tot în lumea, ridichile sunt cultivate încă din Grecia şi Roma antică. Au fost printre primele culturi europene introduse pe continentul american, iar, până la apariţia cartofului în Europa, erau unul dintre principalele alimente.
Sunt nenumărate varietăţi de ridichi, de culori, mărimi şi forme diferite, numitorul comun fiind gustul specific şi proprietările terapeutice.
Ridichile roşii de lună, unul dintre cele cele mai cunoscute soiuri de la noi din ţară, sunt bogate în vitamine, minerale şi subtanţe nutritive: conţin piridoxină (vitamina B6), niacină (vitamina B3), acid folic (vitamina B9), riboflavină (vitamina B2), vitaminele A, C, E şi K, fier, calci, cupr, magnezi, mangan şi zinc, proteine, carbodidrati, fibre şi electroliţi.
Reduc riscul de cancer
Substanţele active din ridichi pot reduce considerabil riscul de cancer la colon, la sân sau pe cel ovarian. Ingredientul esenţila în pervenirea acestei maladii devastatoare este sulforafanul, un compus organic care stimulează producţia unor enzime benefice, creând astfel o barieră împotriva radicalilor liberi şi inhibând îmbolnăvirea celulelor.
Protejează rinichii şi ficatul
Studii recente arată că ridichile roşii conţin substanţe care ajuă la menţinerea sănătăţii rinichilor, având o acţiune diuretică şi fiind excelente pentru tratarea anumitor probleme ale tractului urinar. De asemenea, contribuie la detoxifierea ficatului şi la prevenirea bolilor hepatice.
Combat retenţia apei în organism
Retenţia apei în ţesuturi duce la umflarea picioarelor şi favorizează dezvoltarea celulitei. O banală cură de câteva zile cu ridichi roşii poate împiedica acest lucru, datorită conţinutului lor ridicat în potasiu, responsabil pentru eliminarea surplusului de apă din organism. Acesta reglează nivelul sodiului şi, la nevoie, contribuie la eliminarea excesului său din organism.
Încetinesc apariţia ridurilor
Bogate în antioxidanţi, ridichile ajută la menţinerea frumuseţii pielii şi încetinesc apariţia primelor riduri.
Ajută la slăbit
Datorită conţinutului ridicat de fibre şi de apă, ridichile roşii sunt ideale în curele de slăbire, întrucât potolesc foamea fără să furnizeze o cantitate prea mare de calorii. 100 de grame de ridichi roşii au doar 16 calorii, ceea ce înseamnă că pot fi consumate într-o cantitate oricât de mare, fără teama de îngrăşare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu