Ridichile coapte sunt un fel de mâncare simplă, deosebită şi sănătoasă prin conţinutul scăzut de carbohidraţi. Se mănâncă des în Ardeal.
Chiar dacă ridichile se numără printre legumele cu o culoare vibrantă, crocante şi delicioase, care se consumă, de regulă, în stare proaspătă, ei bine... prin coacere acestea devin o alternativă apetisantă pentru legumele amidonoase. Cei care, din diverse motive, doresc să scadă din dietă conţinutul de carbohidraţi, pot înlocui cu succes cartofii prăjiţi cu ridichi coapte. Sau, dacă se întâmplă să aveţi ridichi astringente, prin coacere, acestea se îndulcesc şi devin moi şi suculente.
Coacerea ridichilor este destul de rapidă. Spre deosebire de cartofi sau alte rădacinoase, care necesita un timp mai îndelungat, ridichiile au nevoie de 15 -20 minute la foc mediu sau mare. Dacă se coc prea mult, textura ridichilor se modifică şi îşi pierd din gust.
Ingrediente:
500 g ridichi
1-2 fire de usturoi sau 2-3 căţei de usturoi mărunţiţi
1 lingură de ulei de măsline sau floarea soarelui
sare şi piper dupa gust
verdeaţă (pătrunjel, mărar sau cimbru) proaspătă
Mod de preparare:
Cuptorul se preîncălzeşte la 200 C (400F). Ridichiile se taie în bucăţi aproximativ egale iar dacă sunt mici se înjumătăţesc.
Ridichile tăiate se pun în vasul de copt apoi se sărează şi piperează după gust, după care se adaugă usturoiul tăiat.
Se stropesc cu ulei de floarea soarelui sau de măsline şi se dau la cuptor, pe grătarul din mijloc, pentru 10 minute.
Tava se scoate din cuptor pentru a întoarce ridichile, după care se pune din nou pentru încă 5-10 minute (în funcţie de mărimea ridichilor), până când acestea devin uşor rumene.
Se presară pe deasupra cu verdeaţă proaspătă şi se servesc ca atare, în amestec cu alte legume (mazăre, dovlecei, etc) sau ca garnitură, pentru un adaos apetisant de culoare şi gust.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News