Ridurile se formează prin procese naturale legate de îmbătrânire, dar datorită unor strategii și remedii naturale, apariția lor poate fi întârziată.
Ridurile, știm cu toții, sunt semne care apar pe piele și devin mai evidente pe măsură ce îmbătrânim.
După terminarea dezvoltării, in jurul vârstei de 25 de ani, întregul nostru organism începe să îmbătrânească, iar pielea nu face excepție. La nivelul epidermei, procesul de îmbătrânire are ca rezultat scăderea activității celulare.
Celulele reduc treptat sinteza de colagen și elastina, proteine care oferă suport, rezistență și tonus pielii, scad producția de sebum și, de asemenea, pe cea a altor compuși esențiali pentru frumusețea pielii, precum acidul hialuronic.
În primii câțiva ani, aceste riduri sunt dinamice, așa că sunt vizibile doar atunci când anumiți mușchi se contractă. În timp, de obicei de la vârsta de patruzeci de ani, ridurile devin statice si rămân evidente chiar și în absenta contracției musculare.
Mai mult, pe măsură ce îmbătrânim, liniile de expresie se adaugă celor cauzate de forța gravitațională și de pierderea țesutului adipos, care evident nu privesc doar pielea feței, ci întregul organ al pielii în întregime.
Chiar dacă, după cum am văzut, formarea ridurilor este fiziologică, este posibil să le întârziem apariția și să menținem pielea tânără și tonifiată mai mult timp.
Există mai multe moduri de a preveni formarea ridurilor. În primul rând, o dietă este întotdeauna esențială. Dieta sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe și legume dar și în cereale integrale si proteine de origine vegetală.
De ce este importantă dieta pentru prevenirea ridurilor? Pentru că unele alimente, în special cele de origine vegetală, furnizează minerale, vitamine, antioxidanți esențiali pentru procesele metabolice ale celulelor și pentru a contracara acțiunea radicalilor liberi.
Mișcarea este importantă și împotriva ridurilor, deoarece mișcarea favorizează circulația sanguină și limfatică, datorită cărora celulele organismului pot obține oxigen și substanțe nutritive care provin din alimentație.
Remediile naturale care ajută la prevenirea și la minimizarea ridurilor sunt cele care mențin pielea hidratată și oferă antioxidanți. Pentru a avea o piele moale, tonifiată si hidratată, cele mai bune remedii naturale sunt grăsimile vegetale precum uleiul de avocado, uleiul de argan, uleiul de măcese. Uleiurile și unturile vegetale aplicate pe pielea feței și a corpului ajută la reținerea apei și la prevenirea evaporării, prevenind uscarea pielii și făcând-o mai puțin predispusă la riduri.
Chiar și ridurile deja prezente pot fi mai puțin evidente datorită aplicării uleiurilor vegetale, datorită acțiunii lor emoliente și indirect hidratante. Cu toate acestea, mulți oameni nu tolerează utilizarea uleiurilor pure pe piele, în special pe față: în acest caz este mai bine să alegeți produse cosmetice naturale care, pe lângă ulei, să conțină o parte de apă.
Partea apoasă a cremei de față sau de corp poate consta și din gel de aloe vera, un remediu antirid binecunoscut, sau din extracte apoase anti-îmbătrânire precum extractul de ceai verde sau extractul de echinaceea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News