EXCLUSIV  Rinichi. Prof. dr. Penescu, despre ARMA teribil de eficientă în bolile reno-urinare

Prof. dr. Mircea Penescu, șeful Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, unitate etalon, a vorbit la Academia de Sănătate despre bolile reno-urinare.

În ultima vreme, înțelegerea fiecărei entități în parte din acest spectru s-a îmbunățătit extrem de mult.

"Vorbim despre bolile reno-urinare. Sigur că ele generează unul dintre domeniile patologice cele mai importante. În fond, termenul generic sub care se aliniază toate aceste boli este cel de boală renală cronică, umbrelă foarte largă sub adăpostul căreia stau diverse categorii patologice.

Este un termen pe care noi, clinicienii formați la școli perfecționiste, nu-l agreem foarte mult pentru că efortul nostru a fost să mergem cât mai adânc pe fiecare entitate în parte și să o definim ca atare. Când spunem boala renală cronică spunem ceva vag. Dar nu este decât un termen cu impact foarte mare în statistică atrăgând atenția că, în populația globului, circa 9%, sunt expuși bolii renale cronice sau chiar pot fi incluși în această categorie.

Acei parametri de funcție renală se pierd adesea, odată cu vârsta, sau cu patologiile asociate, cum ar fi patologia cardiovasculară care taxează puternic rinichiul, patologiile metabolice - diabetul zaharat etc. Rinichiul este un receptacul la toate aceste tulburări și boli asociate care fac ca, până la urmă, să sufere rinichiul.

În ciuda acestei tendințe de 'globalizare', efortul de a merge în profunzimea lucrurilor continuă. În ultimul timp, prin diversificarea arsenalului investigațional și printr-o anumită metodologie aparte, s-a ajuns să se separe foarte bine o serie întreagă de entități care altă dată ne scăpau.

Un mare progres în nefrologie l-a adus studiul aprofundat al histopatologiei renale pentru că în această boală, examenul histopatologic este fundamental. Suntem una dintre clinicile din România care, sub aspectul histopatologic aspirăm, spre titlul de excelență în domeniu. Practicăm de mult timp acest examen. Avem microscop electronic în dotare și este o armă teribil de eficientă în precizarea diagnosticelor. Fiecare piesă este analizată sub aspectul microscopiei optice, electronice. Trecută prin aceste site, o probă de țesut renal poate să dea informații mult mai ample și mai precise. Astfel, am reușit să evidențiem o serie întreagă de entități patologice care altă dată ne scăpau sau erau foarte greu diagnosticate. Acum lucrurile mergând la acest grad de precizie ne dau șansa să identificăm anumite entități", a zis Prof. dr. Mircea Penescu la DC News.

Acest progres despre care a vorbit șeful Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davila” este foarte important pentru că entitățile respective au conduită, pronostic și tratamente diferite. Ceea ce într-un alt centru se încadrează sub aceeași 'umbrelă', într-un centru de excelență cum este Spitalului Clinic de Nefrologie „Carol Davila, datorită posibilităților de diagnostic pe care le are, poate departaja entitățile astfel încât să administreze tratamentul diferit fiecăreia.

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

Răspunsul integral îl puteți urmări în video următor:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel