O echipă de cercetători britanici de la Universitatea din Edinburg a reuşit să producă în laborator o pereche de rinichi umani, obţinuţi din celule suşă. Organele artificiale au fost obţinute folosind lichid amniotic uman şi celule fetale animale. Ele au în prezent o lungime de o jumătate de centimetru - aceeaşi mărime cu aceea a rinichilor din fetuşii umani.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh speră că rinichii astfel obţinuţi se vor dezvolta până la mărimea lor obişnuită după ce vor fi transplantaţi în corpul unor pacienţi umani, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. „Toate aceste lucruri seamănă puţin cu literatura science fiction, dar nu este deloc aşa. Ideea este să începem cu celule suşă umane şi să obţinem organe funcţionale. Am realizat progrese importante cu această reuşită. Acum vom putea să producem organe care au complexitatea unor rinichi fetali obişnuiţi“, a declarat Jamie Davies, profesor de anatomie experimentală la Universitatea din Edinburgh.
Cercetătorii speră ca în viitor medicii să poată colecta o anumită cantitate de lichid amniotic, care înconjoară embrionul în uter, atunci când bebeluşul se naşte. Acest lichid va putea fi stocat de către cercetători, pentru a putea fi folosit în cazul în care acea persoană va suferi din cauza unei afecţiuni renale pe parcursul vieţii. Din acest lichid se vor putea obţine apoi rinichi funcţionali.
Obţinerea unui organ folosind propriile celule suşă ale pacientului rezolvă problema folosirii puternicelor medicamente imunosupresoare , utilizate pentru a opri organismul să respingă rinichii provenind de la alte persoane.
În opinia profesorului Jamie Davies, această tehnologie va putea fi utilizată cu succes pe pacienţi umani peste circa 10 ani.
Reuşita savanţilor britanici va fi prezentată în cadrul Edinburgh's Science Festival ce va avea loc în această lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News