EXCLUSIV  Risc de avalanșă în Făgăraș. Sănduloiu (Salvamont), sfaturi pentru turiștii care vor să urce pe munte

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Se simte cu adevărat iarna, așa că dacă aveți în gând să faceți o excursie în munți, șeful Salvamont Argeș vă recomandă să verificați prognoza meteorologică și să vă pregătiți cu atenție echipamentul.

Riscul de avalanşă a atins nivelul 3 din 5 la altitudini de peste 1.800 de metri în masivul Făgăraş, a anunţat duminică Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu. Traseele turistice aflate peste această altitudine au fost închise.

„Având în vedere această situaţie, am luat decizia de a declara momentan închise traseele aflate peste această altitudine. Siguranţa voastră este prioritatea noastră, iar această măsură este luată pentru a preveni riscurile asociate cu avalanşele. Echipa SPJ Salvamont Sibiu este pregătită să vă asiste şi să răspundă la orice situaţie de urgenţă din zona montană a Judeţului Sibiu. În continuare, vă încurajăm să vă bucuraţi de frumuseţea munţilor, dar cu o atenţie sporită la condiţiile meteo şi avertizările emise”, a scris Salvamont Sibiu într-un mesaj pe Facebook.

În plus, pentru practicanţii sporturilor de iarnă în afara pistelor amenajate, Salvamont Sibiu le recomandă să fie complet echipaţi cu echipament de detecţie şi salvare: DVA, sondă, lopată şi rucsac pentru avalanşă.

Redactorii DCNews au discutat cu Ion Sănduloiu, salvamontist din Argeș, și au aflat ultimele recomandări pentru turiștii care vor să urce pe munte.

"Dacă mergeți la Poiana Brașov sau într-o stațiune nu este o problemă, ideea este că cel puțin la noi în Argeș, riscul de avalanșă la peste 1.800 de metri este de gradul 3. Cu un strat nins de 61 de centimetri și la troian de peste 1 metru și jumătate, e clar că mai sus de limita pădurii în golul alpin nu au ce căuta decât alpiniștii și schiorii de free-ride, care în principiu ar trebui să știe ce trebuie să aibă la ei și cum să se comporte.

Deja din momentul acesta și până la primăvară o să fie permanent un risc de avalanșă care o să varieze între 1 și 5. 1 înseamnă mai puțin probabil pentru că e cel mai redus și deja este zăpadă multă, dar oricum întotdeauna trebuie consultate site-urile ANM, SalvamontRomânia sau să folosească numărul dispeceratului național salvamont, folosind sintagma 0SALVAMONT. Tot ceea ce înseamnă tură de acum înainte este una alpină, poteca nu mai există, este acoperită de zăpadă, deci abordarea este alpină și toți membrii clubului trebuie să aibă la ei ghid de avalanșă.

Pentru avalanșe n-au fost solicitări, Doamne ferește! Când prind oameni e grav... Ultimele 2-3 zile au fost relativ liniștite doar cu turiști direcționați sau cărora li s-a explicat că n-au cum să urce. A fost si simplu să se convingă oamenii pentru că în weekend a fost viscol cu foarte multă zăpadă și atunci nici intențiile n-au fost așa de mari de a urca", a spus Ion Sănduloiu, salvamont Argeș, pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel