Pericol de holeră în România? Ce spune Institutul Naţional de Sănătate Publică

Pericol de holeră în România? / Foto: Pixabay
Pericol de holeră în România? / Foto: Pixabay

Institutul Naţional de Sănătate Publică a venit cu precizări privind riscul de răspândire a holerei în România.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a venit cu precizări după ce au apărut informații potrivit cărora există peicol de holeră din cauza ruperii barajului hidroelectric Kahovka din Ucraina. Astfel, INS a anunțat că pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale nu s-a primit nicio alertă cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, transmite Agerpres.

VEZI ȘI: Pericol de holeră. OMS grăbește aprovizionarea în Ucraina, pentru a pregăti țara să lupte împotriva bolilor din zonele inundate

"Ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Naţional de Sănătate Publică face următoarele precizări. În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale - EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina", a informat INSP într-un comunicat de presă.

INSP: Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme



Totodată, reprezentanţii INSP au precizat că până prezent nu au fost înştiinţaţi de către autorităţile de mediu, cu privire la posibilitatea existenţei unei contaminări chimice şi/sau biologice în urma evenimentelor recente produse în Ucraina.

"În fiecare sezon, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată de CT şi TL prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere, transmise INSP până la data de 15 mai. Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoară în perioada 1 iunie - 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme", se menţionează în comunicat.

Potrivit instituţiei, în cazul în care în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populaţia va fi înştiinţată, iar îmbăierea va fi interzisă. De asemenea, specialiştii INSP au mai spus că urmăresc permanent site-urile şi recomandările oficiale şi pot reacţiona în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neaşteptate a unor factori de mediu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel