George Bologan, ambasadorul României în Spania, a scos în evidenţă riscul la care se expun românii născuţi în diaspora.
"În Spania, m-am bucurat să întâlnesc o comunitate de profesori universitari mai numeroasă decât în Italia. Dincolo de distanţa geografică dintre România şi Spania, ceea ce ne leagă şi pe unii şi pe alţii sunt sentimentele, afecţiunile, apartenenţa la aceleaşi valori identitare europene. Cred că pentru comunitatea românească, elementul cultural este esenţial pentru a se păstra. Tocmai pentru că fac referire la această distanţă geografică, care nu există în cazul sentimentelor, prieteniilor. Dar pentru generaţiile noi este o provocare.
Cei care s-au născut în Spania, de exemplu, mergând în perioada aceasta, de când am sosit, în foarte multe comunităţi, la cursurile de limbă, cultură şi filigraţie, prezintă un risc. Este vorba despre riscul de a se dilua elementul lingvistic. Cred că este o problemă din punct de vedere al întreţinerii unui sens profund al comunităţii, pentru că limba este esenţială. Pentru că prin ea transmiţi anumite sentimente", a explicat George Bologan, ambasadorul României în Spania, în cadrul emisiunii De Ce Citim, moderată de Flaviu Predescu.
Ambasadorul României în Spania, George Bologan, a explicat care este punctul său de vedere privitor la adevăratul patriotism și cum acesta întărește sufletul românului:
„Privesc deseori, cu uimire, la tot felul de definiții care se dau patriotismului. Privesc cu îngrijorare la tribuna media unde apar tot felul de patriotarzi gălăgioși, însă patriotismul este un comportament demn, în primul rând, inspirat din valori, adică a nu arunca o hârtie pe stradă, a nu scuipa, a ajuta întotdeauna o persoană în vârstă, a urca în mijloacele de transport pe ușa pe care scrie urcare. A fi patriot înseamnă a nu da și a nu lua mită. Acesta este adevăratul sens al patriotismului, nu acela de a flutura drapele sau a pune pe drumurile naționale drapele și drumurile să fie pline de gropi.
Patriotismul înseamnă a avea grija față de aproape, a cultiva puterea omeniei. Lucrul acesta îl doresc tuturor celor care ne ascultă, să reușim să întărim sentimentul de echipă a României, tocmai pentru a cultiva și a promova acest sens al patriotismului și puterea omeniei, pentru a ne câștiga respectul pe care îl merităm în mod concret, nu doar prin folosirea unor metafore și a unor cântece patriotice, care sunt și ele bune, dar nu reprezintă absolut deloc, în opinia mea, o stare de patriotism atâta timp cât nu ne respectăm, cât nu știm să ne îmbrățișăm ca frații, cât nu știm să ne iertăm și cât nu știm să ne promovăm cu adevărat valorile în mod constant, nu doar de 2-3 ori pe an, când cântăm „Noi suntem români!“, ca și cum nu știm ce suntem. Suntem români prin ceea ce facem și prin lucrurile pentru care suntem respectați în lume“, a spus, pentru DC News, ambasadorul George Bologan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News