Riscul de cancer la adulți sub 50 de ani a crescut dramatic pe tot globul. Care ar fi cauzele

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Noile cercetări sugerează că, recent, ceva s-a schimbat în modul de manifestare al cancerului la adulții sub 50 de ani.

Din 1990, numărul adulților cu vârsta sub 50 de ani care dezvoltă cancer a crescut dramatic în întreaga lume. Ceea ce este îngrijorător este faptul că această creștere a numărului de cancere cu debut precoce nu pare să încetinească – iar îmbunătățirile doar în ceea ce privește screeningul nu par să poată explica pe deplin tendința.

„Am descoperit că acest risc crește cu fiecare generație”, spune unul dintre cercetători, Shuji Ogino, patolog și epidemiolog la Brigham and Women's Hospital din Boston.

„De exemplu, oamenii născuți în 1960 au prezentat un risc mai mare de cancer înainte de a împlini 50 de ani decât cei născuți în 1950 și anticipăm că acest nivel de risc va continua să crească în generațiile succesive”, precizează cercetătorii.

Cercetătorii știu deja că începând cu anii 1940 și 1950 a existat o creștere a numărului de persoane care suferă de cancer cu debut tardiv, ceea ce înseamnă dezvoltarea cancerului după vârsta de 50 de ani. Dar ceea ce echipa a vrut să afle a fost dacă cancerul cu debut precoce – sau rata cancerului la persoanele sub 50 de ani – crește și ea. Pentru a face acest lucru, ei trebuiau să se uite la oamenii născuți în anii 1950 și 1960, dar să le studieze rata de cancer începând cu anii 1990.

Creștere semnificativă între 2000 și 2012

Cercetarea a analizat date din 14 tipuri de cancer: cancer de sân, colorectal (CRC), endometrial, esofagian, duct biliar extrahepatic, vezica biliară, cap și gât, rinichi, ficat, măduvă osoasă, pancreas, prostată, stomac și tiroidian. Toate aceste tipuri de cancer au fost demonstrate de datele globale despre cancer ca fiind în creștere la adulții sub 50 de ani între anii 2000 și 2012.

De asemenea, oamenii de știință au căutat indicii în literatura de specialitate care descriu orice caracteristici clinice și biologice unice ale tumorilor cancerelor cu debut precoce, în comparație cu cele ale cancerelor cu debut tardiv care sunt diagnosticate după 50 de ani.

„Incidența CCR cu debut mai târziu (la cei născuți la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea) a început să crească în anii 1950, în timp ce cea a CCR cu debut precoce (la cei născuți la mijlocul secolului al XX-lea) nu a început să crească până la începutul anilor 1990”, scriu cercetătorii în lucrare.

Deci, ce s-a schimbat pentru ca cei care împlinesc 50 de ani după anii 1990 să fie mai expuși riscului de cancer de debut precoce?

Una dintre cele mai mari schimbări este creșterea screening-ului, care a contribuit, fără îndoială, la creșterea ratelor de detectare a cancerelor cu debut precoce.

Dar echipa observă că acest lucru în sine nu pare să poată explica pe deplin schimbarea – mai ales că unele tipuri de cancer cu debut precoce sunt în creștere chiar și în țările care nu au programe de screening.

„Se pare că a apărut, de asemenea, o creștere reală a incidenței formelor cu debut precoce ale mai multor tipuri de cancer”, scriu cercetătorii.

Dovezile sugerează că „schimbarea” ratelor de cancer s-a întâmplat de fapt mai devreme, când cei de acum de vârstă mijlocie erau copii, pe la jumătatea secolului trecut. Nu este un secret pentru nimeni că viețile noastre s-au schimbat mult de atunci, mai ales după creșterea alimentelor foarte procesate, iar indiciile sugerează că factorii implicați reprezintă o combinație de dietă, stil de viață, greutate, expunere la mediu și microbiom.

„Din cele 14 tipuri de cancer în creștere pe care le-am studiat, opt erau legate de sistemul digestiv”, explică epidemiologul Tomotaka Ugai de la Harvard Medical School.

„Mâncarea pe care o mâncăm hrănește microorganismele din intestinul nostru. Dieta afectează direct compoziția microbiomului și, în cele din urmă, aceste modificări pot influența riscul și rezultatele bolii”, spun cercetătorii.

Alți factori de risc includ băuturile dulci, diabetul de tip 2, obezitatea, un stil de viață sedentar și consumul de alcool, toate acestea au crescut semnificativ începând cu anii 1950, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel