Riscul din spatele dietei cu apă, promovată intens în mediul on-line. Dr. Anca Hâncu: Un kilogram pe zi este foarte mult. Apar tulburări de comportament alimentar

FOTO: Freepik @standret
FOTO: Freepik @standret

Câte kilograme sunt recomandate să scădem în timpul unei diete și de ce ”postul negru cu apă” este periculos pentru sănătate și viață.

Mulți doresc să scape rapid de kilogramele în plus și optează pentru diferite diete pe care le găsesc în spațiul public, însă unele dintre acestea le pot pune în pericol nu doar sănătatea, ci și viața. Iar una dintre aceste diete este ”postul cu apă”, care presupune ca timp de 40 de zile să nu se consume decât apă, aceasta fiind intens promovată în mediul online, de persoane publice, cu zeci de mii de urmăritori.

”Dacă doriți să țineți post negru mai mult de 2-3 zile, cereți sfatul unui medic, care poate să fie medicul de familie, medic generalist sau nutriționist, dar nu faceți lucrul acesta fără sfatul unui medic”, a precizat dr. Anca Hâncu, medic generalist, doctor în științe medicale și nutriționist, la Digi 24.

Potrivit specialistului, ”riscurile la care vă veți expune sunt uriașe. Vorbim de riscurile digestive, adică de gastrită sau ulcer, dar și de scăderea electroliților, de hiponatremie, hipopotasemie, care pot duce la tulburări cardiovasculare, tulburări ale funcționalității inimii, la scăderea de calciu, magneziu și, bine-înțeles, a tuturor vitaminelor de care are nevoie corpul nostru”, a mai spus nutriționistul, subliniind că nici măcar Biserica nu recomandă ”postul negru decât de dimineață până după-amiază, la ora 6”.

Totodată, nutriționistul a explicat că mecanismele de autofagie, o funcție naturală prin care sunt eliminate celulele îmbătrânire din organism, ”există în mod constant, în corpul nostru, și sunt selective, adică elimină doar ceea ce nu are nevoie. În condiții de fasting extrem cum este acesta, procesul de autofagie se va desfășura non-selectiv, deci se distrug mai multe tipuri celulare. (...) Sunt studii care ar arătat că fastingul va scădea riscul de cancere, dar nu acest tip de fasting exagerat,  de până la 40 de zile doar cu apă. Ne expunem îngrozitor. Și ca să facem acest lucru doar pentru a scădea în greutate, este complet inutil. 

Atunci când vrem să scădem în greutate, trebuie să învățăm să construim un stil de viață sănătos. Nu ne ajută cu nimic că scădem în greutate, un kilogram pe zi este foarte mult, este uriaș. Scăderea în greutate recomandată și sănătoasă este de jumătate de kilogram până la un kilogram pe săptămână, iar corpul nostru trebuie să scadă în greutate într-un mod firesc, într-un mod plăcut”, a mai spus Anca Hâncu.

De ce dieta cu apă nu este recomandată oricui de pe stradă

”În acest post, într-adevăr, se va crea o stare de cetoză, o stare care face posibilă și va duce la oprirea poftei de mâncare și atunci este posibil să obținem acest lucru, dar nu este sănătos. Și nu atât de mult, și nu la nivel populațional.

Adică, a recomanda, nu există studii, nu există cercetări care să poată să recomandă, așa, oricui de pe stradă această experiență. Este o experiență riscantă, ca să nu mai vorbim că după acele zile, 10-20, de post negru, apar tulburări de comportament alimentar. Persoanele respective încep să mănânce în exces și până la urmă vor anula acea scădere în greutate pentru că nu o pot susține și apare o tulburare. Nu se învață.

Întotdeauna când scădem în greutate trebuie să fim atenți, contează cifrele, dar trebuie să scădem sănătos, dar și să învățăm în același timp un stil nou de viață, un stil de viață corect, nu să ne bulversăm organismul cu metode dintr-acestea, una mai șocantă decât alta”, a mai spus medicul nutriționist.

Sfaturi pentru ținerea dietei

Astfel, nutriționistul a recomandat ca cine dorește să urmeze o astfel de dietă extremă să consulte medicul, dar și să își facă analize înainte, analize care trebuie repetate și în timpul dietelor.

”Analizele trebuie făcute și în timpul acelei perioade, pentru că sunt  tot felul de vitamine și minerale care trebuie urmărite și să se gândească foarte bine la motivație.

Dacă este o motivație religioasă, atunci trebuie clar văzut ce fel de curățire a sufletului, ce fel de mesaj dorește omul să-și transmită, poate că vrea să vadă cât se poate înfrâna, cât se poate controla, dar este o metodă extremă.

O zi pe săptămână, din când în când, înainte de Paște sau de Crăciun, nu va fi o problemă, dar și acolo, doar sub supraveghere medicală. Întrebați medicul de familie dacă puteți urma acest lucru”, a concluzionat dr. Anca Hâncu.

Citește și: Cum poate ”piramida lui Maslow” să ne trimită la psiholog. Mihaela Bilic: Problema nu e ce mâncăm, ci de ce mâncăm

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel