Sorin Susanu ne-a vorbit despre importanța achiziționării cărnii din locurile autorizate, dar și cum trebuie să utilizăm ouăle astfel încât să nu riscăm apariția unor boli gastro-intestinale.
Publicitate
Expertul în protecția consumatorului Sorin Susanu a explicat, în exclusivitate pentru DC News, la ce trebuie să fie atenți consumatorii în perioada de post, când piața este ”invadată” de produse de post, care sunt o alternativă a produselor de origine animală.
”Una este categoria produselor de post și aici le recomand consumatorilor să citească eticheta, pentru că unele produse de post preambalate și ambalate pot conține destul de multe E-uri, care să fie dăunătoare”, a declarat Sorin Susanu.
Cum nu toată lumea ține post, din varii motive, de sănătate sau de credință, expertul a atras atenția și cu privire la carne și ouă, subliniind în același timp importanța unui gest banal legat de ouă, care poate crește riscul de răspândire al Salmonellei.
”Este important atât în spațiile de alimentație publică, mai ales, dar și acasă dezinfectarea ouălor, lucru care nu prea se întâmplă. Oul este factorul potențial de răspândire al Salmonelei, cel mai problematic într-o bucătărie și în alimentația publică.
Iar carnea, este mai mult decât important să se cumpere doar din locurile autorizate pentru a ne asigura că a fost verificată sanitar-veterinară pentru tot ceea ce înseamnă elemente”, a mai spus Sorin Susanu.
Salmoneloza este infecția cu bacterii din special Salmonella. Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume și fructe/
Simptomele infecției cu Salmonella apar la câteva ore sau câteva zile după expunerea la bacteria Salmonella.
Simptomele infecției afectează stomacul și intestinele (tractul gastrointestinal) și includ:
- diaree (uneori cu sânge)
- febră
- dureri de stomac sau crampe.
- greață și vărsături
- dureri de cap.
Este posibil să aveți unele sau toate aceste simptome.
Cel mai frecvent mod de a contracta Salmonella este, de exemplu, prin alimente insuficient gătite sau prin pregătirea necorespunzătoare a alimentelor:
Consumul de carne, păsări de curte, fructe de mare sau ouă nefierte sau insuficient gătite.
Consumul de fructe și legume contaminate.
Consumul de apă contaminată sau de lapte nepasteurizat.
Nu vă spălați pe mâini în timp ce pregătiți mâncarea și mâncați.
De asemenea, trebuie reținut că infecția cu Salmonella este contagioasă, aceasta putând fi transmisă de o persoană infectată, uneori chiar și de la animalul de companie. Astfel, este important să respectați normele de igienă, de bază, să vă spălați pe mâini după ce ați fost la toaletă, precum și atunci când sunteți bolnav, pentru a nu contamina suprafețele și alimentele și a răspândi bacteria și altor persoane.
Diagnosticarea se face prin teste ale materiilor fecale (coprocultură și examen coproparazitologic), precum și analize de sânge și urină.
Tratamentul infecției cu Salmonella
Cel mai important mod de a gestiona simptomele infecției cu Salmonella este să beți multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Lichidele care vă ajută să rămâneți hidratat includ: apa, băuturi sportive, sucuri de fructe 100% cu adaos de apă, supa limpede, soluții de rehidratare orală.
În unele cazuri este nevoie de administrarea unui tratament cu antibiotice, medicul fiind cel care decide acest lucru, în funcție de simptomele și gravitatea acestora, notează Cleveland Clinic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu