Riscul la care sunt supuși deţinătorii de pisici. Ce au descoperit oamenii de știință

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

A avea o pisică ca animal de companie ar putea dubla riscul unei persoane de a dezvolta anumite tulburări, conform unui studiu recent.

Cercetătorii australieni au realizat o analiză a 17 studii publicate în ultimii 44 de ani, din 11 țări, inclusiv SUA și Marea Britanie.

„Am găsit o asociere între deținerea pisicilor, definită în termeni generali, și șansele crescute de a dezvolta tulburări legate de schizofrenie”, a explicat psihiatrul John McGrath și colegii săi de la Queensland Centre for Mental Health Research, în studiul lor.

Această idee că deținerea unei pisici ar putea fi legată de riscul de schizofrenie a fost propusă într-un studiu din 1995, care sugerează că expunerea la un parazit numit „Toxoplasma gondii” ar putea fi o cauză. Totuși, cercetările de până acum au prezentat concluzii mixte.

Studiile au arătat că a fi în preajma pisicilor, în copilărie, ar putea face o persoană mai predispusă la dezvoltarea schizofreniei. Cu toate acestea, nu toate studiile au găsit o asociere.

Unele studii leagă, de asemenea, apropierea de pisici de scoruri mai mari pe scalele care măsoară trăsături legate de schizofrenie – care afectează gândurile, emoțiile și comportamentele unei persoane – și experiențe de tip psihotic, dar din nou, alte studii nu arată această conexiune.

Pentru a obține o imagine mai clară, McGrath și echipa sa susțin că este necesară o revizuire și o analiză amănunțită a tuturor cercetărilor pe aceste subiecte.

Toxoplasma gondii este un parazit în mare parte inofensiv care poate fi transmis prin carne insuficient gătită sau apă contaminată.

O mușcătură de la o pisică infectată sau fecalele unei pisici infectate pot transmite, de asemenea, Toxoplasma gondii. Se estimează că în jur de 40 de milioane de oameni din SUA ar putea fi infectați, de obicei fără simptome. Între timp, cercetătorii continuă să descopere efecte ciudate pe care infecțiile le pot avea.

Odată ajuns în corpul nostru, Toxoplasma gondii poate infiltra sistemul nervos central și influența neurotransmițătorii. Parazitul a fost asociat cu schimbări de personalitate, apariția simptomelor psihotice și unele tulburări neurologice, inclusiv schizofrenia.

Cu toate acestea, o legătură nu dovedește că Toxoplasma gondii cauzează aceste schimbări sau că parazitul a fost transmis unei persoane de la o pisică.

2. Sursa foto... (pisica-rea_20688800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @EyeEm

Ce a descoperit noua analiză

Noua analiză a 17 studii a găsit „o asociere pozitivă semnificativă între deținerea pisicilor, definită în termeni generali, și un risc crescut de tulburări legate de schizofrenie”.

„După ajustarea variabilelor de control, am descoperit că persoanele expuse la pisici aveau aproximativ de două ori mai multe șanse de a dezvolta schizofrenie”, a explicat echipa.

Există câteva aspecte importante de avut în vedere, cum ar fi faptul că 15 dintre cele 17 studii au fost studii de tip caz-martor. Acest tip de cercetare nu poate dovedi relația cauză-efect și adesea nu analizează aspecte care ar putea fi afectate atât de expunere, cât și de rezultat.

Multe dintre studiile examinate au fost de calitate scăzută, ceea ce este un aspect pe care autorii îl subliniază de asemenea.

Constatările au fost inconsistente între studii, dar cele de o calitate mai bună au sugerat că asocierile din modelele neajustate ar fi putut fi cauzate de factori care ar fi putut influența rezultatele.

Un studiu din SUA, care a implicat 354 de studenți la psihologie, nu a găsit o legătură între deținerea unei pisici și schizofrenie. Cu toate acestea, cei care au fost mușcați de o pisică aveau scoruri mai mari în comparație cu cei care nu au fost.

Un alt studiu, care a inclus persoane cu și fără tulburări mentale, a descoperit o legătură între mușcăturile de pisică și scoruri mai mari la teste care măsoară anumite experiențe psihologice. Totuși, ei au sugerat că alți patogeni, cum ar fi Pasteurella multocida, ar putea fi responsabili în schimb.

Cercetătorii sunt de acord că este nevoie de cercetări mai bune și mai ample înainte de a putea face vreo interpretare fermă.

„În concluzie, revizuirea noastră susține o asociere între deținerea unei pisici și tulburările legate de schizofrenie”, au scris autorii.

„Există o nevoie de studii de calitate superioară, bazate pe eșantioane mari și reprezentative, pentru a înțelege mai bine deținerea de pisici ca un factor de risc modificator pentru tulburările mentale.”

Studiul a fost publicat în Schizophrenia Bulletin.

O versiune anterioară a acestui articol a fost publicată în decembrie 2023, potrivit Sciencealert.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel