EXCLUSIV  Riscul major al operațiilor clasice de tiroidă. Dr. Radu Mihai (SANADOR) arată greșeala care duce la un dezastru

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Dr. Radu Mihai a vorbit în interviul acordat DCNews despre tiroidă, despre riscuri și proceduri experimentale. 

"În cazul tiroidei, sunt câteva progrese care au un impact asupra a trei zone. Cel mai important mi se pare cel legat de tehnologia care te ajută să scazi riscul de complicaţii. A existat, poate pentru mai mult de 15 ani, tehnologia care îți permite să monitorizezi nervul recurent laringeu, care să te ajute să reduci riscul de a modifica vocea pacientului post-operator. În multe ţări, a devenit obligatorie folosirea lui, în alte ţări rămâne experimentală. În Germania, nu îşi poate imagina cineva că operează tiroida fără să folosească monitor.

Numărul unu a fost nervul, dar numărul doi, mai recent şi încă experimental şi puţin acceptat de toată lumea, este tehnologia care evaluează funcţia paratiroidiană. Paratiroidele sunt autofluorescente. Cu o lumină într-un spectru roşu le poţi face să fie vizibile, iar la sfârşitul operaţiei, injectând o substanţă fluorescentă, poţi identifica vascularizația lor, ca să demonstrezi nu doar că le-ai lăsat, ci că le-ai lăsat cu vascularizaţie", a spus dr. Radu Mihai, la DCNews TV.

Vezi și: Când trebuie intervenit asupra nodulilor tiroidieni: Dr. Radu Mihai (SANADOR), explicații. Tumorile sub un centimetru ar putea să nu se mai trateze

Riscul intervențiilor chirurgicale clasice

"Există riscul să afectezi paratiroida fie pentru că ai scos-o din greşeală - nu ai văzut-o, a plecat cu tiroida, o descoperă în laborator şi citeşti pe raportul histopatologic 1,2, 3 paratiroide scoase. Dezastru! - sau le-ai identificat, ai încercat să le laşi, crezi că le-ai lăsat, dar, fiind atât de mici, manevrarea lor în câmpul operator poate fractura vase de sânge sau poate anula vase de sânge. Poate tehnica ta a întrerupt vase de sânge şi, atunci, chiar dacă tu crezi că le-ai lăsat, le-ai lăsat fără vascularizaţie. Tehnologia te ajută să demonstrezi dacă asta s-a întâmplat", a explicat medicul.

Dr. Radu Mihai este medic primar Chirurgie endocrină, doctor în Științe Medicale la Oxford University Hospitals și Spitalul Clinic SANADOR. 

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel