Sociologul Mădălina Hideg și jurnalistul Val Vâlcu au discutat despre trăsăturile curentului "suveranist". Cum se transpun, în fapt, măsurile promise de exponenții acestui curent?
Val Vâlcu: Ce e cu suveranismul? Adică o putere ca Statele Unite, care este autosuficientă, ar putea funcționa independent de restul lumii, cum s-a mai întâmplat în timpuri istorice. Cum poți să fii suveranist când mașinile le imporți din Germania, produci mașini pe care le vinzi în alte țări, depinzi de o mulțime de mărfuri din afară, de capitalul pe care în momentul de față ți-l oferă Uniunea Europeană?
Mădălina Hideg: Într-adevăr, discursul afișat din acest moment este revenirea la doctrina aceea, "prin noi înșine".
Val Vâlcu: "Prin noi înșine" ce? La supermarket noi înșine nu producem kiwi, mango, banane. Ne întoarcem la epoca în care vedeam banane doar în reclamele occidentale de la meciuri. Trăim suveran cu mere, pere, prune?
Mădălina Hideg: Nu înseamnă că se va și întâmpla atât de radical precum pare. Să ne uităm puțin la tot discursul de campanie al lui Marcel Ciolacu, de exemplu, cel care face parte din echipa pro-europenilor. Să ne amintim faptul că s-a pus foarte mare accent pe revenirea la valorile naționale, pe reindustrializarea României. Deci sunt teme cumva nuanțate, dar care am putea spune că aparțin de fapt suveraniștilor.
Val Vâlcu: Dar suveraniștii nu oferă soluții. E doar așa, o gâdilare a orgoliului național. Concret, când întrebi pe cineva... cum reindustrializezi? Cu ce bani, cu ce tehnologie? Cine va lucra în noile fabrici? De aici încolo nici premierul Ciolacu nu dă prea multe amănunte... Recent a ajutat reindustrializarea crescând povara fiscală pe umerii privaților. Deci bănuiesc că se gândește la reindustrializarea de stat. Dar la stat am zis că nu mai facem angajări...
Mădălina Hideg: În programul de guvernare erau trecute inclusiv sursele de finanțare, tot felul de programe din fonduri europene.
(...)
Val Vâlcu: Pe de altă parte, dacă am ridica bariere vamale, tarifare, ar fi ridicate și pentru exporturile românești. Mă rog, nu știu, adică e o fantezie.
Mădălina Hideg: Probabil se gândesc la o perioadă-tampon. Până când am reuși să punem din nou pe picioare industria românească, să folosim aceste surse, după care încet-încet să ne delimităm. Cam asta ar fi fost strategia. Pe de altă parte, referitor la cine lucrează în această industrie, foarte mult s-a pus accent pe tehnologizare și pe inovație. Adică toată lumea este de acord că nu mai putem aduce sute de mii de muncitori în fabrici, ci trebuie să automatizăm cât mai mult procesele de producție, astfel încât posturile de producție să nu fie foarte-foarte mari. Pentru că e mai ușor să achiziționezi o dată o linie tehnologică decât să plătești salarii în fiecare lună pentru sute de mii de oameni.
Val Vâlcu: Deci suveranismul ăsta nu e, de fapt, populism? Și, în egală măsură, nu-l găsim și la alte partide salvatoriste, de exemplu USR-ul?
Mădălina Hideg: Cu siguranță găsim și la celelalte partide pentru că, până la urmă, fiecare se străduiește să-și vândă cât mai bine propria iluzie sau să creeze cât mai bine o iluzie publică. Și, în această ordine de idei, nu am înțeles foarte clar, de exemplu, de ce doar unii au fost acuzați de manipulare în campania electorală trecută, pentru că, până la urmă, asta se întâmplă într-o campanie electorală, nu neapărat că e manipulare, adică e cuvântul un sens mai negativ să-i spunem. Dar fiecare candidat încearcă, de fapt, să convingă că soluția sa este cea mai bună.
Ascultă continuarea aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci