EXCLUSIV  Riscuri creștere salariu minim. Fug firmele străine, crește costul muncii și apare inflația. Urmează cutremur economic în câteva luni

Profesorul Mircea Coșea / Foto: DCNews
Profesorul Mircea Coșea / Foto: DCNews

Economistul Mircea Coșea a criticat Guvernul României pentru măsurile luate în anul electoral, care, în opinia sa, au dus la creșterea inflației și au destabilizat economia. El a subliniat că inflația ridicată este cauzată de factori interni, cum ar fi taxele și accizele crescute, și a avertizat că introducerea salariului minim european ar putea duce la falimentul IMM-urilor și pierderea competitivității României pe piețele externe. Coșea a declarat că aceste măsuri afectează atractivitatea României pentru capitalul străin și a criticat absența lor din discursurile electorale.

Profesorul de economie Mircea Coșea a criticat dur modul în care Guvernul României gestionează economia, avertizând că măsurile luate în anul electoral 2024 au efecte devastatoare asupra stabilității economice a țării. Profesorul a subliniat că, în loc să consolideze economia, Guvernul a adoptat măsuri care au contribuit direct la creșterea inflației și la destabilizarea mediului de afaceri.

"Ne aflăm într-o situație îngrijorătoare și neașteptată. Mă așteptam ca, într-un an electoral, Guvernul să ia măsuri pentru a stabiliza și a consolida economia. Din contră, lucrurile merg într-o direcție total diferită. Avem cea mai mare inflație și cea mai rapidă creștere a prețurilor din Europa", a declarat profesorul Coșea.

Acesta a accentuat faptul că, în prezent, inflația în România este generată aproape exclusiv de factori interni, iar Guvernul ar fi vinovat pentru acest fenomen. El a subliniat că, în timp ce inflația medie în Europa este mult mai mică, în România aceasta continuă să crească din cauza măsurilor fiscale inadecvate, cum ar fi creșterea impozitelor și taxelor și introducerea accizelor la carburanți, ordonanța de urgență 31/2024 și cele mai mari prețuri din Europa la energie.

"Guvernul României este, în acest moment, producător de inflație. Nu putem să dăm vina pe factori externi, aceștia și-au pierdut influența. Guvernul creează inflație deoarece îi convine acest lucru, folosindu-se de aceasta pentru a ajusta calculele PIB-ului și ale datoriei externe", a explicat Coșea.

Salariu minim european

Un alt aspect criticat de profesor este introducerea salariului minim european, despre care acesta a afirmat că a fost implementat prea devreme și fără adaptarea necesară la contextul economic din România. Mircea Coșea a avertizat că această măsură va duce la falimentul unui număr mare de firme mici și mijlocii, care nu își permit să plătească salariile majorate, la pierderea competitivității exporturilor românești și la creșterea șomajului.

"Salariul minim european este o măsură potrivită pentru economiile consolidate, dar România nu este pregătită. Introducerea lui duce la falimentul multor IMM-uri și face România mai puțin atractivă pentru capitalul străin, ceea ce deja se întâmplă, multe firme străine plecând din țară", a spus Coșea.

Profesorul a concluzionat că aceste măsuri ale Guvernului au consecințe economice grave, iar lipsa dezbaterii lor în discursurile electorale reprezintă o problemă majoră. "Lucrurile pe care Guvernul le-a făcut au consecințe acum. Din păcate, nu apar în niciun fel de discurs electoral, ceea ce este foarte trist", a spus Mircea Coșea, profesor de economie, pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel