Un studiu atrage atenția că a nu bea suficientă apă este legat de riscurile grave pentru sănătate.
Ni se spune în mod regulat să bem multă apă pentru a ne menține sănătatea. Un nou studiu oferă mai multe motive bune pentru a rămâne bine hidratați, inclusiv scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice de sănătate și o șansă mai mare de a trăi o viață mai lungă.
Aceasta se bazează pe cercetări care au implicat 11.255 de adulți care au fost chestionați de cinci ori pe parcursul a 25 de ani cu privire la factori precum statutul socioeconomic și istoricul medical familial.
Testele clinice asupra voluntarilor au furnizat măsurători de sodiu în sânge, care a fost folosit ca un indicator al aportului lor de lichide. De obicei, cu cât bem mai multă apă, cu atât nivelul de sodiu din sânge este mai scăzut.
„Rezultatele sugerează că o hidratare adecvată poate încetini îmbătrânirea și poate prelungi o viață fără boli”, spune cercetătorul Natalia Dmitrieva, de la Institutul Național al Inimii, Plămânului și Sângelui (NHLBI) din Maryland.
Cercetările anterioare au evidențiat o legătură între nivelurile mai ridicate de sodiu din sânge și un risc crescut de insuficiență cardiacă. Intervalul normal al nivelurilor de sodiu din sângele unei persoane se încadrează de obicei între 125 și 146 miliechivalenți pe litru (mEq/L). În cadrul studiului, probele de ser cu niveluri mai mari de sodiu au fost, de asemenea, mai probabil să conțină niveluri ridicate de până la 15 markeri diferiți ai sănătății biologice și a îmbătrânirii.
De exemplu, cei cu niveluri de sodiu peste 142 mEq/L au avut o șansă crescută asociată cu 10 până la 15% de a fi mai în vârstă din punct de vedere biologic decât vârsta lor cronologică, în comparație cu cei care prezintă intervale mai tipice. A existat, de asemenea, un risc asociat cu 64% mai mare de a dezvolta boli cronice, inclusiv insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, fibrilație atrială, boli pulmonare cronice, diabet și demență.
„Scopul este de a se asigura că pacienții beau suficiente lichide, evaluând în același timp factorii, cum ar fi medicamentele, care pot duce la pierderea de lichide”, spune investigatorul principal Manfred Boehm, de la NHLBI.
Cercetătorii subliniază că metoda lor nu poate dovedi că hidratarea voluntarului este cea care este în primul rând responsabilă pentru creșterea șanselor lor de a avea o sănătate bună.
Nici aportul de lichide nu este singurul factor care afectează nivelul de sodiu din sânge, deși cercetătorii au controlat variabile precum vârsta, rasa și sexul, precum și excluderea participanților cu afecțiuni precum diabetul sau obiceiuri precum fumatul care le-ar putea afecta nivelul de sodiu, conform Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu