Originea Halloween-ului se regăsește în tradițiile celtice de celebrare a festivalului Samhain, care marca sfârșitul verii și începutul iernii.
Prin ritualuri și tradiții menite să protejeze comunitățile de spiritele răuvoitoare, celticii se costumau în personaje înfricoșătoare pentru a speria entitățile de dincolo de moarte. Cu timpul, Halloween-ul a evoluat, devenind în secolul XX o sărbătoare populară în America, transformată treptat într-o industrie profitabilă. Astăzi, sărbătoarea este asociată în primul rând cu dulciurile, decorurile și, desigur, costumele – toate acestea alimentând o industrie care generează venituri de peste 10 miliarde de dolari anual în Statele Unite.
În mod surprinzător, o parte semnificativă din aceste venituri provine din vânzarea de costume nu doar pentru copii și adulți, ci și pentru câini. Se estimează că americanii cheltuiesc în jur de 500 de milioane de dolari anual doar pe costume pentru animalele lor de companie de Halloween, o sumă impresionantă pentru o activitate care, la prima vedere, poate părea nevinovată.
Câinii de Halloween: Cât de departe este prea departe?
Pe cât de haioase par costumele de vrăjitoare, drăcușori sau pirați pentru câini, pe atât de controversată este această practică. Halloween-ul, fiind deja o sărbătoare comercializată până la extrem, s-a extins și asupra animalelor, fără a ține cont de faptul că acestea pot fi vulnerabile și stresate într-un asemenea context.
Riscurile de sănătate pentru câini în timpul Halloween-ului sunt multiple
În primul rând ciocolata și alte dulciuri specifice Halloween-ului sunt toxice pentru câini. Mulți proprietari pot subestima cât de ușor un câine poate găsi un astfel de „deliciu” căzut pe jos, ceea ce poate provoca intoxicații severe. În al doilea rând, accesoriile și obiectele utilizate în această perioadă sunt periculoase. Decorațiunile de Halloween, cum ar fi lumânările aprinse, dovlecii decorativi și mici obiecte de plastic, pot fi ușor confundate de câini cu jucării, ceea ce poate duce la accidente sau înghițiri periculoase. În al treilea rând și poate cel mai important, îmbrăcarea câinilor în diferite costume este un real pericol pentru ei. Multe costume nu sunt gândite să fie confortabile pentru animale. Câinii se pot simți restricționați, iar accesoriile prea strâmte pot crea iritații sau dificultăți de respirație.
Există mai multe motive pentru care costumele sunt, în realitate, nocive pentru câini, chiar dacă la prima vedere par inofensive. Principalul motiv este cel al stresului și anxietății care pot avea efecte pe termen lung. Majoritatea câinilor nu sunt obișnuiți să poarte haine, cu atât mai puțin costume complexe, pline de culori sau accesorii. Costumarea le poate provoca stres și anxietate, iar zgomotul și agitația sărbătorii pot intensifica aceste stări. Al doilea motiv este reprezentat de riscul de accidentare : costumele pot limita libertatea de mișcare a câinilor, iar accesoriile precum pelerinele sau pălăriile pot ajunge în calea vederii sau se pot agăța în mobilier. În cazuri extreme, câinii se pot răni încercând să își scoată costumele, mai ales dacă acestea sunt prea strâmte. Al treilea motiv este afectarea sănătății pielii: Materialele sintetice și accesoriile aplicate pe blana câinelui pot provoca alergii sau iritații. Pielea câinilor este sensibilă, iar purtarea unui costum pentru o perioadă îndelungată poate duce la iritații, mâncărimi sau chiar leziuni.
Tendința aceasta de a proiecta trăsături și nevoi umane asupra câinilor devine din ce în ce mai comună, dar această antropomorfizare, („umanizare”) a animalelor este, de fapt, periculoasă. Antropomorfizarea câinilor nu le respectă natura; în loc să le înțelegem nevoile reale – exercițiu, hrană adecvată și interacțiune – ne concentrăm pe activități superficiale și neimportante pentru ei, cum ar fi costumele de Halloween. Astfel, neglijăm esențialul și le impunem stiluri de viață care nu sunt naturale pentru ei.
Dacă Halloween-ul este un prilej de distracție pentru oameni, nu ar trebui să uităm că, pentru câini, un astfel de eveniment poate deveni un coșmar. În cazul în care totuși dorim să „costumăm” câinii, poate că cel mai adecvat costum ar fi cel de om – o amintire a absurdului de a transforma o ființă naturală într-un obiect de divertisment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu