Col. Ion Petrescu, analist militar, a vorbit despre atacurile cu drone ale Rusiei de la granița României.
Mai multe explozii au fost filmate de români în dimineața zilei de 24 iulie, chiar lângă granița țării noastre, după ce câteva drone rusești au bombardat portul Reni. Președinte României, Klaus Iohannis, a declarat că această escaladare recentă prezintă riscuri pentru securitatea din Marea Neagră. Col. Ion Petrescu, analist militar, a fost întrebat la Antena 3 CNN ce înseamnă mai exact aceste riscuri.
"Riscuri sunt pentru Federația Rusă, nu pentru România. Sunt pentru Federația Rusă pentru că se joacă cu focul, adică folosirea a trei drone de producție iraniană la nord de Delta Dunării, pe vechiul teritoriu al Bugeacului, care făcea parte din România regală în perioada interbelică, dar foarte aproape de granița fluvială a țării noastre, care înseamnă frontiera fluvială a NATO, înseamnă un act necugetat și un act care vine după ce anterior, cu câteva ore înainte, la Sankt Petersburg, am asistat toți la un teatru foarte mic în care doi dictatori, din Belarus și din Moscova, mimau că gruparea Wagner ar urma să atace Polonia.
Sunt acte iresponsabile, dar ca să punem punctul pe "I", acești explozibili vizează un singur lucru: dorința cu orice preț a Federației Ruse ca înainte de ajunge președintele Putin la Ankara, în luna august, ca oaspete a președintelui Erdogan, Ucraina să fie pusă în postura în care pe mare și terestru să nu mai poată transporta cereale", a spus Ion Petrescu, analist militar.
Întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă una dintre dronele lansate în portul Reni ar fi ajuns pe teritoriul României, col. Ion Petrescu a spus:
"Ar fi fost rapid discutată situația la Consiliul Nord-Atlantic care la nivel de ambasadori ai statelor membre ale NATO sunt tot timpul în contact și pot fi reuniți rapid de către secretarul general al NATO și deciziile ar fi fost luate la nivelul acestui organism. Să știți că atunci când se iau în calcul asemenea situații nedorite sunt folosite la Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate hărțile realizate din satelit, atât sateliți americani, cât și sateliți ai unor state aliate care monitorizează situația pe parcursul evoluțiilor dramatice de pe frontul de est. Dacă ar fi fost ipotetic o asemenea situație s-ar fi decis în consecință, dar până acum Federația Rusă, dincolo de niște declarații demagogice, a evitat să provoace aliații, a evitat să atace teritoriul NATO.
O consecință ar fi fost ca avioane ale forțelor aliate care sunt la Constanța în misiunea de a suplini aeronavele militare românești pentru a asigura cerul României, să fi fost ridicate în aer și să fi reacționat ulterior conform deciziei Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate. Să știți că alianța, deși este defensivă, nu uită principiul militar. Cea mai bună apărare este ofensiva, sperăm să nu ajungem acolo".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu