Mirosul de tutun care anunţă intrarea unui fumător într-o încăpere ar putea prezenta riscuri pentru sănătate, pe lângă faptul că este neplăcut,conform unui studiu.
Reziduurile prezente în fumul de ţigară se pot infiltra în încăperi bine ventilate, depunându-se pe îmbrăcămintea, pielea şi părul persoanelor şi apoi evaporându-se lent în timp, potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea Yale din Statele Unite, publicat în revista Science Advances, relatează AFP.
Aceste reziduuri de fum, numite "thirdhand smoke" (fum terţiar), pot provoca "fumatul ultra-pasiv". Prin plasarea unui dispozitiv high-tech de prelevare în conductele de aerisire ale unui cinematograf din Germania, unde fumatul este interzis de peste 15 ani, oamenii de ştiinţă au stabilit că "fumul terţiar" a expus spectatorii la un "fumat ultra-pasiv", echivalent cu una până la 10 ţigări, în funcţie de substanţe.
Timp de patru zile, nivelurile a 35 de substanţe chimice legate de tutun au crescut pe măsură ce spectatorii au intrat în sala de cinema. Acestea includ substanţe chimice care pot provoca cancer, cum ar fi benzenul şi formaldehida. "Studiul nostru stabileşte faptul că există o depunere substanţială de componente ale 'fumului terţiar' de către fumători aflaţi într-o încăpere unde este interzis fumatul", a spus Drew Gentner, unul dintre autorii studiului.
El a recunoscut însă că determinarea nivelului precis al riscurilor pentru sănătate depăşeşte studiul actual şi poate depinde de o varietate de factori, inclusiv de frecvenţa expunerii la substanţe chimice şi de proximitatea persoanelor care reprezintă sursa de emisie a acestor poluanţi. Fumatul pasiv clasic a fost studiat zeci de ani. El creşte riscul de probleme cardiace şi de cancer pulmonar, deşi nivelul exact de risc a fost contestat de studii recente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu