Logopedul Iuliana Baban a vorbit despre riscurile la care se expun copiii mici în timp ce sunt ”captivi” tehnologiei, care ar fi benefică până într-un punct.
Publicitate
”Această etapă a societății în care tehnologia a luat atât de multă amploare, cu avantajele și dezavantajele sale, tehnologia ne ajută în multe cazuri, dar în altele pune piedici, părinților le fură timpul, de exemplu. (...)
Cu un simplu buton te duci la un nou articol și mai interesant, foarte multe reclame care se suprapun și se succed foarte repede, care mă încântă și mă atrag și pe mine, care am pretenția că deja am ajuns la un nivel de maturizare, dar pentru copil aceste succesiuni sunt foarte periculoase întrucât creierul lui este abia acum în formare, în dezvoltare.
Și atunci apar nerăbdarea, dificultățile de concentrare și tulburările de atenție, dificultățile de interacțiune cu lumea reală, iar în funcție de conținutul pe care îl vizionează mai sunt și alte pericole. Pentru că vorbim de anumite etape de dezvoltare globală.
În perioada copilăriei mici, până la nivelul de abstractizare, în etapa de gândire mare, de gândire magică, acesta se gândește că ceea ce se întâmplă în jocuri, când ai la dispoziție cinci vieți, eroul moare și rămâne cu alte patru, mai dă un restart.
Copilul își poate imagina că și în realitate dacă el nu este atent când traversează strada, nu este nicio problemă, că își dă restart și mai are încă patru vieți.
Nu este suficient de matur încât să conștientizeze că lucrurile nu stau, în realitate, nici pe departe așa cum le observă în jocurile atât de atractive și care trebuie să o spunem pe cea dreaptă: dau dependență”, a declarat logopedul Iuliana Baban în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News și DC News TV.
Legat de impactul pe care îl pot avea jocurile, mai ales dacă sunt la o vârstă mult mai mică decât cea recomandată de producător, psihologul Radu Leca a subliniat că în cazul copiilor de 8-9 ani care joacă jocuri destinate celor de peste 15 ani, ”atunci impactul o să fie nu mare, ci foarte mare și copilul va fi profund traumatizat.
Ne vom da seama de aceste tipuri de traume, în secunda în care copilul se va îngrășa, va avea probleme mari de somn, va avea bruxism și va intra sub incidența noțiunii de anxietate și/sau episod depresiv”.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu