Dr. Cornelia Preda, Medic Primar Neonatologie și șefa Secției de Neonatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DC News și DC Medical unde a vorbit despre incidența nașterii premature.
Dr. Cornelia Preda a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, că incidența nașterii premature se situează la 10% și că, de-a lungul timpului, acest procent a rămas constant.
„Incidența nașterii premature este mai mică procentual în țările foarte dezvoltate, teoretic, și mai mare în țările care nu au nivel socio-economic dezvoltat. Totuși, compensator, în țările dezvoltate, sunt sarcini din acestea extreme care se salvează.
În general, incidența nașterii premature e cam la 10% din totalul de nașteri. Am fost de curând la o prelegere la Atena și o doamnă doctor de acolo avea o prezentare foarte frumoasă și spunea că s-a găsit un cimitir, într-o insulă din Grecia, care era doar pentru bebeluși. Au examinat scheletele bebelușilor și procentul celor care, pe baza scheletelor și datelor antropometrice, se încadrau în prematuri era cam 9%. Deci de atâta timp procentul este constant.", a spus dr. Cornelia Preda.
Dr. Cornelia Preda a explicat care sunt cauzele nașterii premature. Potrivit acesteia, există o mulțime de factori, printre care se numără nivelul de sănătate al mamei, dar și nivelul de educație.
„Contează nivelul de sănătate al mamei, statusul socio-economic, nivelul de educație, dacă are boli în antecedente, boli cronice. Cele mai frecvente cauze de prematuritate sunt gemelaritatea și incontinența cervico-istmică, adică mămica are poate o malformație sau colul se deschide înainte de termen și se produce nașterea prin prematuritate.
Se iau tot soiul de măsuri, dar prematuritatea a rămas destul de constantă și deși intenția noastră de a trata acești copii și terapia intensivă neonatală s-a dezvoltat imens, din păcate, în cazul prematurilor foarte mici, vârstă de gestație sub 28 de săptămâni, evoluția lor neurologică a rămas relativ constantă, complicațiile neurologice au rămas procentual relativ constante și complicațiile legate de boala pulmonară cronică relativ constante, indiferent cât am încerca noi să îmbunătățim tratamentul în terapie intensivă.
Un plămân imatur, odată ce e scos din burtica mamei și este ventilat, se dezvoltă total anormal și poate să urmeze o boală cronică pulmonară care se asociază cu dependență lungă de ventilator, cu dependență lungă de administrare de oxigen și ulterior cu internări repetate pe secțiile de pediatrie.", a spus dr. Cornelia Preda.
Dr. Cornelia Preda susține că toate organele prematurului sunt imature și pot apărea o mulțime de complicații.
„Prematurul nu este doar un bebeluș mai mic, toate organele lui sunt total imature și odată ce e scos din mediul optim care îl reprezintă uterul mamei, toate aceste organe se pot dezvolta altfel decât ar trebui și se asociază cu complicații.
De exemplu, la ochi poate să facă retinopatie de prematuritate, să rămână orb. La plămâni poate să facă bronhodisplazie pulmonară, să rămână un copil care este spitalizat, care are nevoie foarte mult timp de susținere.
Sunt copii care pleacă cu oxigen pe canalul nazal, alții pleacă chiar ventilați, în țările mai dezvoltate. Sunt mulți copii care sunt afectați de faptul că aceste organe nu s-au dezvoltat corect. O dată evoluția lor normală pentru că nu mai sunt într-un mediu optim, dar și din cauza noastră pentru că noi vrem să-i salvăm și facem o mulțime de lucruri care îi țin în viață, dar care ar putea să-i afecteze.", a spus dr. Cornelia Preda la DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News