Referendumul din Capitală a trecut.
CITEȘTE ȘI - Mircea Badea, previziune pentru referendumul lui Nicușor Dan
Adrian Negrescu a făcut o analiză a întrebărilor de la referendumul care a avut loc în București, duminică, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale, și a efectelor pe care acesta le-ar putea avea la nivelul Capitalei, dacă este aplicat.
„Rezultatele referendumului din București sunt bune, Nicușor Dan și-a atins țintele, dar hai să vedem faptele, pentru că vorbe tot am auzit. Aș fi vrut ca Nicușor Dan să fi venit înainte cu un studiu de impact și să ne spună concret, cu cifre, de ce e mai bine ca autorizațiile să fie emise de primarul Capitalei și de ce el este cel mai în măsură să împartă și să administreze bugetul la nivelul Bucureștiului.
În momentul de față avem decât opinii, nimic concret. Cum suntem niște oameni ai cifrelor, vrem niște studii care să ne demonstreze acest lucru. Pe strada mea sunt cel puțin 3 copaci complet uscați, care riscă oricând să cadă, dar nu pot fi tăiați pentru că trebuie o semnătură din pixul primarului general. S-ar putea să ne trezim cu o birocrație și mai mare din această cauză a concentrării capitolului decizional către un singur de centru de putere.
Pe de altă parte, trebuie să recunosc faptul că s-au făcut excese și sunt zone în București unde s-au aruncat cu bani publici pe niște proiecte care nu au nicio legătură cu dezvoltarea locală, cu nivelul de confort civic și dorința de a face bine pentru comunitate. Acolo sunt pur și simplu niște afaceri de partid care se înfruptă din banii de la primăriile de sector, construiesc piramide de borduri, amenajează panseluțe etc. Acum e o nebunie cu luminițele de Crăciun. Nu am văzut niciodată în ultimii 15 ani atât de multe luminițe cum văd în momentul de față, semn că se plătesc niște polițe pentru campania electorală de la alegerile locale.
E nevoie de o administrare mai judicioasă și mai coerentă a banului public, pentru că ai senzația, atunci când treci dintr-un sector în altul, că intri într-un alt oraș. Totul arată total diferit!“, a concluzionat analistul economic Adrian Negrescu.
La prima întrebare legată de repartizarea impozitelor și taxelor locale: DA 64% / NU 35%
1. „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”
Întrebarea 2 despre centralizarea autorizațiilor de construire: DA 67% / NU 32 %
2. „Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”
La 3, la întrebarea despre programul de prevenire a consumului de droguri în școli: 82% DA / 17% NU
„Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”
Prezența la referendum a fost la ora 21:00, la închiderea urnelor de 41%, peste pragul de validare care a fost de 30%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci