Rishi Sunak a declarat că Marea Britanie "nu caută o confruntare" cu luptătorii houthi din Yemen, dar că va lovi din nou dacă atacurile acestora în Marea Roșie vor continua.
Publicitate
Luni seară, avioanele Royal Air Force au luat parte la un al doilea val de acțiuni comune ale SUA și Marii Britanii împotriva grupării teroriste, după ce au continuat atacurile asupra rutei maritime vitale.
Premierul a declarat în fața parlamentarilor: "Nu căutăm o confruntare. Îi îndemnăm pe Houthis și pe cei care le permit să înceteze aceste atacuri ilegale și inacceptabile. Dar, dacă va fi necesar, Regatul Unit nu va ezita să răspundă din nou în legitimă apărare. Nu putem sta deoparte și permite ca aceste atacuri să nu fie contestate. Inacțiunea este, de asemenea, o alegere."
Mai multe ținte au fost lovite în două situri militare la nord de capitala Yemenului, Sanaa.
Sunak a declarat că loviturile au vizat situri pe care Houthi le folosesc pentru a-și susține atacurile asupra transportului maritim și că "toate țintele vizate au fost distruse".
Houthi, care sunt susținuți de Iran, au vizat transportul maritim despre care susțin că are legătură cu Israelul în contextul conflictului cu Hamas.
Ruta Mării Roșii, care duce la și dinspre Canalul Suez, este una dintre cele mai importante rute de transport maritim din lume și există temeri legate de costul devierii navelor de la această rută, în jurul Africii de Sud, care va alimenta inflația și va afecta economia globală.
Prezentând abordarea mai largă a Marii Britanii față de această situație, Sunak a declarat că noi sancțiuni vor fi anunțate "în zilele următoare" și că, pe termen lung, Marea Britanie trebuie "să pună capăt fluxului ilegal de arme către miliția Houthi".
El a spus că acest lucru va include "colaborarea strânsă cu aliații și partenerii noștri pentru a întrerupe și descuraja furnizarea de arme și componente".
"Vom folosi cele mai eficiente mijloace pe care le avem la dispoziție pentru a tăia resursele financiare ale Houthi acolo unde sunt folosite pentru a finanța aceste atacuri", a adăugat el. Lucrăm îndeaproape cu Statele Unite în acest sens și intenționăm să anunțăm noi măsuri de sancționare în zilele următoare."
Sunak a mai spus că Marea Britanie va continua să livreze ajutoare în Yemen, care este implicat într-un război civil.
Sir Keir Starmer a declarat că a sprijinit "acțiunea specifică de consolidare a securității maritime în Marea Roșie".
El a declarat în fața parlamentarilor: "Atacurile Houthi trebuie să înceteze. Acestea sunt concepute pentru a ne destabiliza, așa că trebuie să rămânem uniți și puternici, ele aduc pericol pentru civilii obișnuiți care muncesc din greu pe mare, așa că trebuie să-i protejăm, și urmăresc să întrerupă fluxul de bunuri, alimente și medicamente, așa că nu trebuie să le lăsăm să rămână fără răspuns."
Declarația vine în urma criticilor potrivit cărora liderul laburist și președintele Camerei Comunelor nu au fost informați din timp cu privire la operațiune.
Parlamentarii vor avea ocazia să dezbată situația miercuri, dar nu vor avea posibilitatea de a vota asupra acțiunii militare.
Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a declarat că acesta "acționează în conformitate cu precedentele", având în vedere că acțiunea militară este o chestiune de prerogativă.
Cu toate acestea, mulți parlamentari doresc un vot, deoarece sunt îngrijorați de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.
Deputata laburistă Aspana Begum a declarat că loviturile din Yemen "intensifică riscurile" în regiune, dar premierul a spus că este greșit să se "facă o legătură" între acțiunea din Marea Roșie și războiul din Gaza.
În timp ce premierul vorbea, guvernul și-a publicat poziția juridică privind situația.
Aceasta a declarat că acțiunea de "reducere a capacităților Houthi și de descurajare a altor atacuri a fost luată în mod legal", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu