Rishi Sunak îl critică pe Boris Johnson: Mi-a cerut să fac ceva ce nu eram pregătit

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Premierul britanic Rishi Sunak l-a criticat luni pe fost şef al guvernului Boris Johnson pe tema nominalizărilor refuzate pentru apropiaţi ai fostului titular din Downing Street 10, care au contribuit la discuţii tensionate în interiorul Partidului Conservator, transmite AFP.

'Boris Johnson mi-a cerut să face ceva ce nu eram pregătit să fac, întrucât nu cred că era bine', a declarat Sunak. Johnson a demisionat vara trecută din funcţia de prim-ministru pe fondul scandalului 'Partygate' provocat de nerespectarea măsurilor anti-COVID-19, dar a rămas deputat în Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic). Există tensiuni majore între susținătorii actualului premier și cei ai fostului șef al executivului.

Vineri, Boris Johnson și-a anunțat demisia imediată din parlament deoarece este supus unor sancțiuni pentru presupusa sa minciună în fața deputaților britanici în timpul pandemiei de COVID-19. El l-a criticat dur pe Sunak. Plecarea lui Johnson are loc după o psihodramă legată de lista de numiri pe viaţă în Camera Lorzilor (camera superioară a parlamentului britanic) pe care o propun, potrivit tradiţiei, premierii britanici la încheierea mandatului lor.

Premierului în exerciţiu Rishi Sunak îi revine aprobarea acestor numiri, după avizul comisiei specializate din Camera Lorzilor, şi conform uzanţelor el nu operează nicio modificare pe lista respectivă.

Conform media britanice, Boris Johnson şi Rishi Sunak au discutat recent despre aceste numiri. Unele nume evocate în media nu se regăsesc pe lista finală, aliaţi politici şi tatăl fostului premier. Mai mulţi susţinători ai lui Boris Johnson l-au acuzat pe Rishi Sunak că nu-şi respectă promisiunea de a valida integral lista.

Discuțiile s-au agravat la finalul săptămânii trecute, comisia respectivă indicând că ea nu a susţinut candidatura a opt persoane (neidentificate) propusă de către Boris Johnson.

Luni, Rishi Sunak a dat asigurări că va publica o listă diferită de cea avizată de comisie ar însemna să-şi depăşească prerogativele sau a face promisiuni anumitor persoane. Am spus că voi face lucrurile diferit întrucât vreau să schimb politica şi asta fac, a adăugat Rishi Sunak, care a promis un guvern integru şi responsabil după scandalurile din timpul guvernului Johnson. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel