Ritmul de creştere la culturile de toamnă va evolua lent în majoritatea zonelor agricole

Ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua lent în majoritatea zonelor de cultură, iar în depresiuni, procesele vegetative vor fi stagnate temporar în condiţiile în care vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru perioada 3 - 9 decembrie 2016, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit specialiştilor, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra doar în centrul şi sudul Dobrogei. Sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge răsărirea (60-100%), apariţia frunzei a treia (40-100%) şi înfrăţirea (10-60%), la nivelul întregului teritoriu agricol.

Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive. În funcţie de data semănatului, rapiţa se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-14 frunze) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu bună şi medie.

De asemenea, la speciile pomi-viticole se va semnala predominant starea de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.) vor fi sistate temporar.

Specialiştii ANM recomandă pentru această perioadă finalizarea arăturilor adânci de toamnă, aplicarea îngrăşămintelor minerale (fosfor şi potasiu) la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă şi continuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.

Sub aspect termic, în intervalul menţionat va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între minus 10 şi 3 grade Celsius, abaterile termice negative fiind de 1 - 6 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între minus 6 şi 8 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar temperatura minimă va oscila între minus 14 şi minus 2 grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii pentru producerea brumei şi a îngheţului la suprafaţa solului. În perioada menţionată, meteorologii prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare, în aproape toată ţara.

De asemenea, în prima parte a perioadei, vântul va prezenta intensificări temporare, izolat cu aspect de viscol, îndeosebi în zonele nordice şi centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel