Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU, a declarat că mesajele transmise prin RO-Alert au dus la o stare de blocaj pentru că mii de persoane au început să sune la 112.
Faptul că au existat foarte multe apeluri la 112 pentru a semnala situaţiile legate de vremea rea a creat o stare de pericol, putând duce la un blocaj al numărului de urgenţă şi de aceea s-a decis trimiterea de mesaje către populaţie prin sistemul RO-Alert, a precizat duminică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov, Daniel Vasile.
"Mesajele care au fost transmise prin intermediul sistemului de avertizare RO-Alert, deşi au fost explicate, poate nu au fost înţelese pe deplin. Faptul că pentru o situaţie de urgenţă erau 10-15-20 de apeluri care anunţau acelaşi eveniment, a creat o stare de pericol, de blocaj la nivelul numărului de urgenţă 112. Acesta a fost şi raţionamentul pentru care a fost transmis acest mesaj - să nu blocăm integral această modalitate de transmitere a apelurilor care sunt cu adevărat prioritare, cele cu risc iminent. După transmiterea acestui mesaj a fost constatat faptul că sunt mai puţine apeluri, oamenii înţeleg raţionamentul pentru care acest mesaj a fost transmis", a spus Vasile.
Citește și: Razvan Popa, dezvăluiri de la Bruxelles: România, dezavantajată
El a mulţumit structurilor care s-au implicat în aceste zile pentru rezolvarea situaţiilor de urgenţă, printre care STS, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, SMURD sau Asociaţia Rescue 4X4.
"A fost suplimentat numărul de dispeceri ţinând cont de numărul foarte ridicat de apeluri primite prin numărul de urgenţă 112. Aici ţin să precizez că a fost o colaborare foarte bună cu dispecerii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care au prioritizat împreună cu colegii noştri pompieri aceste apeluri, cele pentru fenomenele meteo şi cele pentru intervenţiile cu risc ridicat care sunt în fiecare zi", a precizat Daniel Vasile.
Citește și: Schior înghițit de avalanșă în Bucegi. Totul a fost filmat
El le-a recomandat cetăţenilor să nu mai iniţieze apeluri la 112 decât în situaţii în care există un pericol iminent sau viaţa unei persoane poate fi pusă în pericol.
"Principala concluzie este că, la eventuale evenimente viitoare, recomandăm cetăţenilor să nu mai iniţieze atât de multe apeluri la numărul de urgenţă 112 (...). Este un mesaj cât se poate de raţional, să nu blocăm numărul de urgenţă 112 pentru apeluri care nu sunt cu adevărat un pericol pentru cetăţeni. Evident că vor fi soluţionate toate, dar în ordinea priorităţilor. Şi, având în vedere că în această dimineaţă la ora 10,00 am ieşit de sub această atenţionare, nu mai există un pericol iminent în aceste momente, probabil în două-trei ore toate cazurile vor fi soluţionate", a afirmat purtătorul de cuvânt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News