Ro-Alert pentru locuitorii satelor aflate la graniţa cu Ucraina, în caz de bombardamente la Reni şi Izmail. Raed Arafat spune că "este normal să avem măsuri preventive"

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Raed Arafat, şeful Departamentului Pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat cum va fi implementat sistemul Ro-Alert pentru zona din judeţul Tulcea aflată la mică distanţă de porturile Reni şi Izmail, atacate constant de armata rusă.

Concret, Armata a cerut ISU să transmită mesaje Ro-Alert când au loc bombardamente în porturile Reni şi Izmail. Raed Arafat a explicat cum va funcţiona, de fapt, sistemul. 

"Măsurile care au fost aprobate prin hotărârea CNSU sunt preventive. Noi rămânem cu speranţa că un impact care să ducă la victime nu o să apară niciodată pe teritoriul României. Văzând acum şi o intensificare a bombardamentelor la graniţă, este normal să avem măsuri preventive în zona care este foarte apropiată, doar pentru a fi siguri că populaţia este informată şi ştie ce are de făcut. 

Hotărârea prevede stabilirea zonelor de risc, pe care o face MApN şi ne-o comunică, şi stabilirea zonelor unde populaţia se poate adăposti. În localităţile mici şi foarte mici, unde avem foarte puţini oameni şi care nu au nici beciuri, nici nimic unde să se adăpostească, MApN va construi adăposturi. Asta este o chestiune prevăzută în HCNSU.

Unde sunt localităţi cu mulţi oameni, pompierii deja verifică subsolurile, blocurile unde sunt adăposturi şi unde lumea poate să meargă. Dacă nu, se va face un set de recomandări pentru oameni. Să fie departe de geamuri, de zona de centru a apartamentului, de orice zonă care poate să îi expună în timpul unui bombardament. Chiar dacă şansele sunt extrem de mici, este o măsură de protecţie binevenită. Vor fi stabilite aceste măsuri de ISU Galaţi şi Tulcea şi vor fi transmise populaţiei", a declarat Raed Arafat la Digi24. 

Întrebat dacă aceste mesaje îi vor linişti pe oameni, Raed Arafat a spus că "atunci când folosim sistemele de alarmare, sunt mereu două păreri. Unii care întreabă de ce îi deranjăm, şi alţii supăraţi că nu le-am spus nimic. E important ca populaţia să ştie. De asemenea, transmiterea unui mesaj "la timp" depinde foarte mult de depistarea riscului. Asta o face MApN. Şi poate fi cu 1 minut, două, trei, 15 înainte. Nu e mereu la fel, şi nu se ştie cu o oră înainte. La momentul în care se ştie, atunci dăm mesajul". 

Iată textul integral al Hotărârii CNSU 

Prezentăm integral textul hotărârii CNSU:

"HOTĂRÂRE nr. 31 din 07.09.2023 privind adoptarea unor măsuri de protecţie pe teritoriul naţional din imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina

Având în vedere contextul geopolitic şi de securitate determinat de conflictul militar generat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei care implică confruntări armate în imediată vecinătate a graniţelor României, confruntări ce pot genera riscuri pentru populaţia din localităţile din limitrofe acestor zone de conflict,

luând în considerare atacurile recente şi repetate efectuate asupra porturilor ucrainene Reni şi Ismail, precum şi răspunsul apărării antiaeriene ucrainene care au determinat dispersarea mijloacelor utilizate pe suprafeţe mari,

ţinând cont de urmările acestor confruntări înregistrate pe teritoriul României, în imediata vecinătate a zonelor de conflict,

analizând riscurile la care este expusă populaţia, precum şi necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru protecţia acesteia, raportat la prevederile Legii nr. 481 din 8 noiembrie 2004 privind protecţia civilă,

în conformitate cu prevederile art. 81 din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) şi n) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 - Se abilitează Ministerul Apărării Naţionale să evalueze şi să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecţie a populaţiei.

Art. 2 - (1) În zonele stabilite în condiţiile art. 1, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun măsuri pentru informarea populaţiei, identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale locurile de acţionare a mijloacelor de alarmare.

(2) Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele în care sunt stabilite zone în condiţiile art. 1 asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei.

Art. 3 - Ministerul Apărării Naţionale edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Art. 4 - (1) În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale notifică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică potenţial a fi afectată.

(2) În zonele comunicate conform alin. 1 se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale.

Art. 5 - În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/ alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Art. 6 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ
PRIM-MINISTRU
ION-MARCEL CIOLACU", se arată în textul publicat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel