Senatorul USR Vlad Alexandrescu consideră că asocierea clasării UNESCO a Roşiei Montane cu imposibilitatea exploatării aurifere reprezintă o minciună, precizând că "miza" clasării siturilor româneşti în patrimoniul mondial înseamnă monitorizare atentă la nivel internaţional, lucru de care Guvernul Tudose s-ar "teme".
"Am avut un sentiment de halucinaţie când am vazut declaraţiile premierului Tudose, care ne-a acuzat că noi am văzut o libelulă acolo la Roşia Montană şi că, dacă am fi lăsat libelula în ţară, ar fi putut să vină nişte domni să declare că libelula a murit şi că nu a lăsat urmaşi. Doar că au fost câţiva tehnocraţi care au dus libelula la Paris, la UNESCO, şi de acolo e mai greu să o scoatem. Acestea au fost declaraţiile premierului Tudose.(...) Faptul că situl ar fi clasat la UNESCO nu adaugă nimic faţă de clasarea pe care noi am dat-o de categorie A a listei naţionale a monumentelor istorice. (...) Avem legislaţie naţională, ea e suficientă pentru a îngrădi exploatarea astfel încât sa respecte patrimoniul. A asocia clasarea UNESCO cu imposibilitatea exploatării aurifere este o minciună. Clasarea UNESCO nu aduce un grad legal suplimentar de protecţie, ci doar monitorizează protecţia pe care, legal, autorităţile române sunt obligate să o dea patrimoniului istoric", a afirmat Alexandrescu miercuri într-o conferinţă de presă a USR susţinută la Palatul Parlamentului.
Roșia Montană-monument istoric din 2015
"Mi se pare halucinant ca un partid care apăra identitatea României - Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale - să trateze patrimoniul cultural minier de la Roşia Montană în termenii unei libelule. Cred că are să rămână porecla acestui premier - premierul libelulă. Libelula rimează cu celulă şi cred că probabil această libelulă e făcută să zboare ca să uităm practic aceasta reformă, aceasta deviaţie a Justiţiei care ar trebui să-i scape de celulă pe cei îndrituiţi să ajungă acolo", a adăugat Alexandrescu.
Senatorul USR a explicat că Roşia Montană a fost integrată listei monumentelor istorice de categorie A din decembrie 2015, apoi a înaintat acest dosar pe lista indicativă pentru UNESCO, iar mai târziu Corina Şuteu, în guvernarea Cioloş, a fost cea care a depus dosarul în 5 ianuarie 2017, dosar care "a beneficiat de o întreagă susţinere internaţională", conform Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News