Originare din America de Sud, sunt cultivate pentru gustul dulceag, având numeroase beneficii pentru sănătate.
În ziua de astăzi roşiile sunt nelipsite din salate, ciorbe, tocăniţe şi multe alte preparate culinare. Consumate atât în stare crudă, cât şi prin preparare termică, roşiile pot fi de culoare roşie, galbenă sau mov, toate soiurile furnizând nutrienţi esenţiali pentru organism.
150 de grame de roşii constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic şi potasiu. Aceste fructe conţin cantităţi reduse de sodiu, grăsimi saturate, colesterol sau calorii, motiv pentru care recomandate în regimurile de slăbit, contribuind la reglarea greutăţii corporale şi la reducerea nivelului lipidelor în sânge. Roşiile mai furnizează şi tiamină, niacină, vitamina B6, magneziu, fosfor, licocen si cupru, toate necesare unei stări perfecte de sănătate.
Menţin sanătatea pieliiRosiile ajută pielea să îşi menţină aspectul estetic. Betacarotenul din ele, regăsit şi în alte legume precum morcovii sau cartofii dulci, au o acţiune protectoare asupra pielii în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, licopenul conţinut încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului cutanat.
Imbunătăţesc vedereaVitamina A ajută la îmbunătăţirea acurateţii vederii şi la prevenirea afecţiunile văzului. Un studiu a demonstrat că un consum regulat de roşii reduce riscul apariţiei degenerării maculare, o afecţiune gravă şi ireversibilă a ochilor.
Persoanele care suferă de dureri cronice recurente produse de boli precum artrita îşi pot ameliora simptomele consumând zilic roşii. Bioflavonoizii şi carotenoidele din aceste fructe sunt agenţi anti-inflamatori eficienţi, acţionând ca analgezice naturale.
Intăresc oaseleVitamina K şi calciul din roşii sunt doi nurienţi excelenţi în fortificarea şi regenerarea ţesutului osos. De asemenea, licopenul din roşii s-a dovedit util în îmbunătăţirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.
Previn AlzheimerulOamenii de ştiinţă susţin că licopenul conţinut ar putea fi cheia prevenirii bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer.
Reduc riscul de cancerTot datorită lipocenului, consumul de roşii ajută la prevenirea apriţiei cancerului de prostată, cervical, oral, faringian şi esofagian, de stomac, de colon, rectal şi ovarian. Antioxidanţii din roşii, în special vitaminele A şi C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.
Reglează nivelului glicemiei în sângeRoşiile sunt o sursă bogata de crom, mineral care reglează nivelul glicemiei în sange şi inhibă pofta de alimente dulci.
Previn afecţiunilor renale şi biliareMedicii au descoperit o legatură directă între consumul acestor fructe şi susceptibilitatea redusă de a dezvolta pietre la rinichi şi calculi biliari, în special dacă sunt consumate fără seminţe.
Menţin sănătatea păruluiÎntrucât furnizează cantităţi semnificative de vitamina A, roşiile sunt responsabile şi pentru menţinerea sănătăţii părului, ajutând podoaba capilară să rămână rezistentă şi strălucitoare.
Favorizează pierderea excesului de kilogrameDatorită conţinutului ridicat de fibre şi de apă, aceste fructe ajută şi la pierderea excesului ponderal, cu atât mai mult cu cât sunt sărace în grăsimi saturate şi calorii. Astfel, ele induc rapid senzaţia de saţietate şi îmbunătăţesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu