Mesajul Preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor omului.
"După atrocităţile comise în Al Doilea Război Mondial şi Holocaust, mişcarea pentru drepturile omului a culminat cu adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, primul act internaţional în care au fost exprimate drepturile şi libertăţile fundamentale garantate în întreaga lume.
"Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi", se afirmă în primul articol al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, adoptată de Adunarea Generală ONU, în urmă cu 72 de ani. Drepturile omului sunt drepturi naturale pentru că sunt strâns legate de natura umană. Acestea sunt prevăzute în legislaţiile naţionale şi internaţionale şi reprezintă valori esenţiale care stau la baza Uniunii Europene, aşa cum prevăd tratatele fondatoare.
Libertatea de exprimare este fundamentul drepturilor omului, iar România şi-a câştigat cu greu dreptul la liberă exprimare, în urma evenimentelor din decembrie 1989, ceea ce face din acesta să fie un drept care cântăreşte greu pentru poporul român. O atenţie deosebită trebuie să o îndreptăm asupra drepturilor copiilor, femeilor, victimelor torturii, precum şi persoanelor cu dizabilităţi, care de-a lungul vremii au fost categorii sociale discriminate şi ale căror reminescenţe se resimt, din păcate, chiar şi acum, într-o societate modernă", transmite Robert Cazanciuc.
"Astăzi, unul dintre cele mai valoroase drepturi este dreptul la ocrotirea sănătăţii. În situaţii de criză precum această pandemie, este esenţial ca statul să aibă capacitate de gestiune a sistemului sanitar.
La nivelul Uniunii Europene încălcarea drepturilor omului este aspru sancţionată din punct de vedere legal, politic, dar şi de către societate în ansamblul ei. De aceea, în calitate de cetăţeni europeni, românii ar trebui să conştientizeze mai mult importanţa drepturilor lor şi să fie mai preocupaţi de respectarea şi protejarea lor.
'La urma urmei, de unde încep drepturile universale ale omului? Din locuri mici, atât de apropiate şi de mici încât nu pot fi văzute pe hărţile lumii... În astfel de locuri, fiecare bărbat, femeie şi copil caută justiţie egală, oportunităţi egale, demnitate egală, fără vreo discriminare', spunea Eleanor Roosevelt", se arată în mesajul preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu