Robert Cazanciuc, senator PSD de Giurgiu, a participat la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române de la Palatul Cotroceni, având ca temă „Acțiunea diplomatică într-o lume instabilă”.
Am participat la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române, nu doar ca membru al comisiei senatoriale de afaceri europene, ci și ca fost secretar general al Minsterului Afacerilor Externe, poziție din care am inițiat și implementat proiecte de succes cum ar fi sistemul de alertă prin sms pentru românii ce se deplasează în zone cu risc.
Reuniunea din acest an a avut ca temă de reflecție și de discuții „Acțiunea diplomatică într-o lume instabilă”, zdruncinată de crize multiple suprapuse și îndelungate. Trăim, într-adevăr, vremuri grele, tulburi, cu încercări mari pentru toată comunitatea europeană, dar mai ales pentru noi, ca stat aflat la marginea unui război de uzură care destabilizează toată pacea și ordinea din zona noastră de existență.
În aceste vremuri și în timpul unui astfel de conflict, diplomația poate fi mai puternică decât un obuz, dacă mesajele sunt țintite perfect. În definitiv, diplomații sunt cele mai înaintate puncte ale intereselor României pe mapamond, precum cele mai avansate posturi de luptă ale unei armate în timpul unui conflict. Sunt cei mai importanți piloni ai progresului și evoluției țării în lume, cele mai eficiente canale de transmitere a tuturor mesajelor pe care țara noastră vrea să le poarte în lume din interes cultural, spiritual, economic, politic și istoric.
Cum bine spunea stindardul diplomației românești din toate timpurile, Nicolae #Titulescu - „Și chiar de nu voi fi un far, ci o candelă, ajunge. Și chiar de nu voi fi nici candelă, tot ajunge, fiindcă m-am străduit să aprind lumina”. Pentru că țelul său a fost, după cum el însuși spunea, „de a croi pentru România un loc în viaţa lumii, apărându-i, totodată, interesele naţionale”. Iar filosofia sa politică a fost „nu de a pregăti războiul, ci de a pregăti o reţea de alianţe de aşa fel încât războiul să devină imposibil”.
Diplomații români au meritul, de multe ori puțin cunoscut, de a contribui la ascensiunea României în lume, atât economic sau cultural, cât și politic și geostrategic. Iar în perioada contemporană, postdecembristă, România a reușit să facă pași uriași în evoluția și dezvoltarea sa pe plan extern, într-o dificilă misiune de alienare față de blocul fost sovietic și de influențele Estului, construind relații diplomatice de anvergură, concretizate în numeroase acorduri, tratate, aderări, parteneriate – cele mai imprtante și de răscruce rămân parteneriatul strategic cu SUA, aderarea la #NATO, integrarea în UE, dar și multe alte parteneriate strategice încheiate ulterior cu state puternic dezvoltate ale Europei. Singura bornă rămasă încă neatinsă în istoria politicii externe este aderarea la Spațiul Schengen, care, încet-încet, totuși, se materializează, chiar dacă în etape, a precizat senatorul de Giurgiu, Robert Cazanciuc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu