Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului (PSD), a transmis un mesaj către Republica Moldova, în contextul aniversării 'a 32 de ani de independență'.
'Acum 32 de ani, Republica Moldova devenea „stat suveran, independent, democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”.
Este un fragment din Declarația de Independență semnată, la 27 august 1991, de 280 de deputați ai Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, prin care se statua independenţa faţă de fosta URSS și se năștea Republica Moldova. A urmat un parcurs anevoios către emancipare, dezvoltare și eliberare de trecutul roșu.
Moldova își consolidează democrația, îmbrățișând principii și valori europene și nord-atlantice consacrate, sub ocrotirea și într-o strânsă uniune cu sora mai mare, România. Relațiile româno-române au cunoscut în ultimul timp, un progres major, atât politic, cât și economic și cultural.
Cu ajutorul României, Moldova urmează drumul către Uniunea Europeană, după ce, anul trecut, a fost recomandată drept candidată la a deveni membră a comunității europene.
Ca senator și vicepreședinte al Senatului, ca om politic, dar și ca cetățean, îmi exprim admirația, dar și sprijinul față de eforturile pe care moldovenii le fac pentru a conștientiza și valorifica principiile democratice, principiile unei națiuni libere și independente, așa cum România a reușit după cotitura istorică de acum 34 de ani. Este, de aceea, de datoria noastră să fim alături de sora noastră mai mică și să împărtășim din experiența noastră bogată.La mulți ani, Moldova!', a scris Robert Cazanciuc, pe pagina sa de Facebook.
Mesajul premierului Marcel Ciolacu: Cele mai bune gânduri fraţilor de peste Prut
"Cele mai calde şi bune gânduri fraţilor noştri de peste Prut cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova! La mulţi ani, Republica Moldova!", a scris premierul duminică, pe Twitter.
În luna august a anului 1991, după eşecul puciului forţelor conservatoare, Parlamentul s-a întrunit la data de 27 august pentru a hotărî destinul Republicii Moldova.
În acea zi, votul a fost precedat de cea mai amplă Mare Adunare Naţională, în timpul căreia cetăţenii prezenţi în număr impresionant s-au pronunţat pentru independenţă. Imediat, cu majoritate absolută de 278 de voturi, Declaraţia de Independenţă a fost votată. Apoi, în scurt timp, Republica Moldova este recunoscută de aproape toate statele lumii. La 2 martie 1992 devine membru ONU cu drepturi depline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu