”Ora de educație juridică” a ajuns la zece ani de existență. Senatorul Robert Cazanciuc a trecut în revistă acest proiect important pentru tânăra generație.
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a trecut în revistă primii zece ani ai ”orei de educație juridcă”, un proiect menit să vină în sprijinul tinerei generații.
”Un copil de 10 ani - Educaţia juridică în şcoli
La 31 octombrie 2013, semnam, în calitate de ministru al justiţiei, actul de naştere a ceea ce astăzi întâlnim aproape în toate şcolile din România: ora de educaţie juridică.
Împreună cu cei care gestionau în urmă cu 10 ani treburile justiţiei şi ale educaţiei, am sperat că vom reuşi să convingem cât mai mulţi magistraţi să meargă în şcoli şi să le ofere copiilor perspectiva lor, a judecătorilor şi procurorilor, asupra beneficiilor respectării regulilor, a legilor care fac ca o societate să poată funcţiona în armonie, dar şi a consecinţelor nerespectării lor”, a scris senatorul PSD, Robert Cazanciuc, pe Facebook.
”În primul an de zile de funcţionare a protocolului de colaborare dintre educaţie şi justiţie erau prezenţi în şcoli, pe bază de voluntariat, aproximativ 500 de magistraţi.
A fost evident peste aşteptările noastre, şi nu ne era foarte clar de unde venea acest entuziasm: era poate nevoia părinţilor în robă care vedeau în mod dramatic uneori efectele unei educaţii deficitare, a unor oameni încărcaţi de partea întunecată a fiinţei umane de a se elibera de povară în fața inocenţei şi speranţei copiilor sau poate chiar un simţ al datoriei de a face ceva pentru ca lumea de după ei să fie puţin mai bună.
Un fost cadru didactic care îşi găsise vocaţia de judecător a întocmit la nivelul Curţii de Apel Ploieşti o metodologie de lucru şi colaborare, a elaborat teme de studiu, a repartizat pe şcoli procurorii şi judecătorii de la toate instanţele, cu alte cuvinte a creat în scurt timp o bună practică care s-a răspândit în toată ţara.
La doi ani o asociaţie vedea just oportunitatea unui manual de educaţie juridică şi începea pe cont propriu o serie de evenimente dedicate elevilor învăţându-i că unde-i lege nu-i tocmeală”, a mai scris senatorul social democrat.
”În baza acordului au fost inițiate acțiuni precum Ziua porţilor deschise la instanțe şi parchete, Școala Altfel, competiţii pe teme juridice, iar elevii au fost implicați în dezbateri despre legi care pot avea un impact direct asupra lor, cum ar fi cele privind circulaţia pe drumurile publice, traficul şi consumul de droguri sau dispoziţii din Codul penal referitoare la protecţia vieţii sexuale.
Deprinderea unor cunoştinţe minime de drept încă de pe băncile şcolii nu contribuie doar la formarea unei culturi juridice menite să încurajeze respectul faţă de lege şi semeni, ci îi poate ajuta pe copii şi tineri să îşi găsească propriul lor drum în slujba legii şi a cetăţenilor ca poliţişti, magistraţi sau în alte profesii care veghează la respectarea legii în diverse domenii.
Am fost de nenumărate ori în şcoli, în ultimii ani, am invitat sute de copii la Senat, cărora le-am vorbit despre procesul de elaborare şi adoptare a legilor, despre cum este organizat statul, separaţia puterilor şi le-am explicat de fiecare dată că nu le cere nimeni să cunoască cele 15.000 de acte normative în vigoare, ci doar că există o limită a libertăţilor care înseamnă respect faţă de cei de lângă noi, iar încălcarea libertăţilor altora se poate sancţiona până la pierderea chiar a libertăţii.
Cu ceva lecţii învăţate, în anul 2017, a avut loc o revizuire a Protocolului privind educaţia juridică în învăţământul preuniversitar la care a dorit să participe şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa supremă din România.
”Există cu siguranţă o categorie profesională care ştie mai multe despre legi decât un om obişnuit: avocaţii.
Nici nu se uscase bine cerneala pe revizuire, şi la proiect a aderat la începutul anului 2018 şi Uniunea Barourilor din România, iar, astăzi, „Fii avocat în şcoala ta” înseamnă mii de avocaţi care participă la educaţia juridică a tinerilor!
Dorinţa din partea profesiilor juridice de a contribui la educaţia juridică a tinerilor a depăşit orice aşteptare, aşa că, prin anul 2020, am format o coaliţie ad-hoc de jurişti, de la toate partidele reprezentate în Senat, prin care am propus modificarea legilor de organizare a profesiilor de notar, avocat, consilier juridic, executor judecătoresc, pentru a le permite acestora să desfășoare nu doar activitate didactică universitară, ci şi de predare a educaţiei juridice în învăţământul primar şi liceal. Bătălia politică absurdă dusă de conducerea PNL de la vremea respectivă a blocat activitatea Senatului în prag de campanie electorală, dar iniţiativa a arătat dorinţa de sprijin din partea juriștilor indiferent de opţiunea politică.
Strategiile de dezvoltare a sistemului judiciar, programele politice electorale referitoare la justiție, din nou indiferent de culoare politică, au avut începând de atunci și obiectivul de a dezvolta proiectul privind educaţia juridică.
Anul 2021 a adus o primă modificare a Legii educaţiei şi introducerea în programa şcolară a unor ore de educaţie antreprenorială, financiară şi juridică.
Forma curentă a Protocolului datează din 2022 când barourile nu doar că au aderat la acest proiect educaţional, ci sunt semnatare, prin UNBR, împreună cu instituţiile sistemului judiciar şi Ministerul Educaţiei.
Şi pentru că o aniversare de 10 ani merită un cadou pe măsură, Legea învăţământului preuniversitar din 2023 consfinţeşte faptul că planurile-cadru de învăţământ şi programele şcolare vor include în mod obligatoriu şi ore de educaţie juridică.
Pregătirea protocolului încheiat în urmă cu 10 ani a însemnat o muncă de luni de zile de dezbateri cu zeci de magistraţi, profesori şi decidenţi politici care au înţeles că avem această datorie de a-i pregăti pe copii şi tineri pentru o societate democratică cu reglementări juridice extrem de complexe în care trebuie să îşi cunoască deopotrivă drepturile şi îndatoririle fundamentale.
Mulţumesc colegilor mei de guvern de la acea vreme, Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, profesionistului desăvârşit Tiberiu Nițu, fostul Procuror General al României şi Oanei Schmidt Haineala, căreia îi transmit mulţumiri speciale şi pentru cuvintele frumoase adresate cu ocazia acestui moment aniversar, şi aş reţine acest mesaj pentru copii: deşi uneori lumea poate fi un loc rău, depinde de fiecare dintre noi să ţinem răul departe, să-l combatem, să-l îndreptăm.
Am fost mereu aproape de acest proiect şi sunt extrem de mândru văzând cum are propria lui viaţă”, a concluzionat senatorul Robert Cazanciuc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu