Robert Edwards, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe 2010

robert-edwards
robert-edwards

Cercetătorul britanic Robert Edwards a primit premiul Nobel pentru medicină pe 2010, pentru dezvoltarea terapiilor în domeniul fertilizării in vitro, informează site-ul nobelprize.org.

Realizările sale ăn domeniul medical au dus la descoperirea de tratamente pentru infertilitate, o afecţiune de care suferă un procent important din populaţia feminină a lumii şi afecteză peste 10% din cupluri.

Încă de la începutul anilor '50, Edwards a prevăzut că fertilizarea in vitro poate folosită ca tratament al infertilităţii. Activitatea sa a dus la descoperirea unor principii importante ale fertilizării umane şi a finalizat prin a reuşi să fertilizeze ovule umane în laborator. Eforturile sale au fost încununate de succes  când, pe data de 25 iulie 1978, s-a născut primul copil dintr-un ovul fecundat artificial. În anii care au urmat, Edwards împreună cu echipa sa au perfecţionat metoda fertilizării in vitro şi şi-au împărtăşit experienta medicilor din întreaga lume.

Începând cu 1978 şi până astăzi, aproximativ patru milioane de persoane s-au născut cu ajutorul fertilizării in vitro, multe dintre acestea fiind acum, la rândul lor, părinţi. Cercetările lui Robert Edwards au dus la naşterea unei întrgi ramuri în medicina modernă.

Săptămâna premiilor Nobel

Marţi, 5 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru fizică, iar miercuri, 6 octombrie, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie. Premiul Nobel pentru literatură va fi anunţat joi, 7 octombrie. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 11 octombrie.  Premiul Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorinţei exprimate de fondatorul prestigioaselor distincţii, Alfred Nobel - va fi anunţat vineri, 8 octombrie.

Laureaţii vor primi câte un premiu în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (1,09 milioane de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Citeşte şi:

Soţia lui Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2010, de negăsit de vineri sea

Nou val de arestări printre disidenţii chinezi, după atribuirea premiului Nobel pentru Pace pe 2010

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru pace pe 2010

Mario Vargas Llosa a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2010

Premiul Nobel pentru chimie se duce la doi japonezi şi un american

Andre Geim şi Konstantin Novoselov – laureaţi ai premiului Nobel pentru fizică pe 2010

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel