Robert Holzmann, BCE: Rata dobânzilor ar putea fi majorată de trei ori anul acesta

Christine Lagarde
Christine Lagarde

Banca Centrală Europeană ar putea fi nevoită să majoreze ratele dobânzilor de până la trei ori în acest an pentru a combate inflația mai mare, a declarat Robert Holzmann, membru al Consiliului guvernatorilor BCE.

Holzmann a spus că orice astfel de creștere a dobânzilor ar lăsa ratele împrumuturilor semnificativ sub mediile istorice. Bancherii centrali din întreaga lume se luptă să rețină ratele inflației care au crescut din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei globale, potrivit Politico.

„Cred că ar fi potrivit să facem cel puțin doi sau chiar trei pași”, a spus Holzmann referitor la creșterea ratelor dobânzilor. "Acestea ar putea fi unele mai mici, de 0,25 puncte procentuale fiecare. Dacă acest lucru s-ar întâmpla până în decembrie, ar avea ca efect ca până în 2023 ratele de depozit pentru bănci, care acum sunt de minus 0,5%, să fie în teritoriu pozitiv", a spus Holzmann, care este și șeful băncii centrale a Austriei.

Analiştii se aşteaptă ca BCE să înceapă să majoreze ratele dobânzilor în iulie, pe fondul inflaţiei din zona euro care se situează în prezent la aproximativ 7,5% sută.

BCE din ce în ce mai izolată pe măsură ce alte bănci centrale iau măsuri pentru a controla inflația

Christine Lagarde a insistat asupra nevoii de ”flexibilitate” în fața unei inflații record. 

”Deși riscurile legate de pandemie au scăzut, războiul poate avea un efect și mai puternic asupra sentimentului economic și ar putea înrăutăți și mai mult constrângerile din partea ofertei”, a declarat președintele BCE, Christine Lagarde, în declarația introductivă la conferința de presă obișnuită. 

”Costurile constant ridicate ale energiei, împreună cu o pierdere a încrederii, ar putea reduce cererea și ar putea limita consumul și investițiile mai mult decât se aștepta.” a continuat Lagarde. 

Fabio Panetta, membru în boardul excutiv al Băncii Centrale Europene (BCE), avertizează că ar fi imprudent pentru instituţia de la Frankfurt să majoreze dobânda de referinţă înainte de a avea datele privind evoluţia PIB în trimestrul doi.

"Asta complică şi mai mult alegerile cu care se confruntă BCE, pentru că o înăsprire a politicii monetare destinată ţinerii sub control a inflaţiei ar afecta o creştere economică deja slăbită", a spus Fabio Panetta.

Potrivit unui articol recent publicat de Digi24, următoarele reuniuni de politică monetară ale BCE sunt programate pentru 8-9 iunie şi 20-21 iulie. Datele cu privire la PIB pe trimestrul al doilea vor fi publicate oficial în data de 29 iulie, însă semnale cu privire la evoluţia economiei europene vor fi disponibile mai devreme.

Între timp însă preţurile de consum în zona euro înregistrează o creştere explozivă

În luna aprilie, inflaţia anuală în zona euro a atins un nivel record de 7,5%, de aproape două ori peste ţinta de 2% a BCE. Aceasta i-a determinat pe unii dintre colegii lui Fabio Panetta să ceară o intervenţie mai rapidă din partea BCE. Pieţele financiare iau deja în calcul o majorare a dobânzii cu 20 de puncte de bază în luna iulie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel