EXCLUSIV  Robert Sighiartău critică agenda ecologistă impusă de Uniunea Europeană: "Cine câştigă? China!"

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Într-o dezbatere aprinsă, jurnalistul Răzvan Dumitrescu și politicianul Robert Sighiartău discută despre efectele ascunse ale agendei ecologiste impuse de Uniunea Europeană. Proiectele de neutralitate climatică, precum cele din cadrul inițiativei M100, ridică întrebări incomode: distrug măsurile verzi economiile și libertatea individuală sau reprezintă un pas necesar pentru un viitor sustenabil?

Jurnalistul Răzvan Dumitrescu, moderatorul emisiunii Ce Se Întâmplă, şi Robert Sighiartău, vicepreşedinte PNL, au vorbit despre agenda ecologistă europeană, dar şi despre problemele pe care le ridică ea în cadrul Uniunii Europene. Iată dialogul mai jos: 

Răzvan Dumitrescu: Să vă dau o ştire, care era în registrul teoriei conspiraţiei, dacă puneai întrebări înainte de campania de la locale. E aşa: 16 oraşe din România concurează pentru a deveni neutre climatic în cadrul proiectului M100. Printre oraşe, şi Bucureştiul. Se bat pe nişte fonduri aceste oraşe. Când îi întrebai despre proiectele astea, ce înseamnă pentru populaţie, ziceau că visăm noi urât. Ei uite că nu visam noi urât. Ştiau ce vor face, dar evitau să spună oamenilor la ce să se aştepte. Ce înseamnă din punct de vedere al costurilor, din punct de vedere al posesorului unei maşini, etc. Lucrurile astea vin fix după campanie. Cum de altfel la Braşov, cu pompă, domnul Coliban, după ce pierduse alegerile, a semnat pentru proiectul ăsta. De ce este minţit cetăţeanul? 

Robert Sighiartău: Nu ştiu dacă este minţit. Puţini mai înţeleg, dle Dumitrescu, ce discutaţi dvs aici sau ce discutăm noi. UE, şi mai ales Comisia Europeană, au scris foarte multe proiecte în cadrul viziunii de stânga eco-marxistă, ecologistă, care pur şi simplu dă peste cap o grămadă de normalităţi, de ordini lăsate de la Dumnezeu, până la lucruri normale, raţionale, care să îi dea libertate omului. Şi atunci, eu nu mă mir. Am văzut foarte multe dintre aceste măsuri luate la nivel european. Îmi pare rău că nu prea au sărit europarlamentarii de dreapta. Aceste măsuri distrug economia, capitalismul sănătos. Şi, practic, distrug libertatea. Excesul acesta de trecere spre electric e negativ. Nu o spun eu, o spun specialiştii. Poluează mai mult decât petrolul în sine. Toate lucrurile astea sunt aberaţii. 

Vă dau un exemplu simplu. Oamenii vorbesc de verdeaţă şi frumuseţe. Câmpurile au ajuns pline de panouri. Trebuie să fie interzis în anumite zone. Sunt nişte exagerări care nu au nicio bază, care din punct de vedere economic distrug economia europeană pe termen mediu şi lung. Ce se întâmplă acum cu maşinile electrice e pur şi simplu dezolant pentru ceea ce înseamnă cifrele economice ale Germaniei pe termen mediu şi lung. Au ajuns competitorii să vină la tine acasă să vândă produse cu 40-50% mai ieftine. 

Răzvan Dumitrescu: Când a început goana după automobilul electric, cei din industria germană au spus că nu au tehnologiile din China. Şi au încercat să le licenţieze în Europa. Dar ca să facă rost de ultima tehnologie, au intrat în parteneriat în acţionariatul firmelor chinezeşti. Când s-a pus vorba de impozitare, s-au dus cu jalba în proţap şi au zis că îi impozitează pe ei, de fapt. Avem şi două planşe pe ecran. Prima este de la CE, cu emisiile. Uitaţi cum cresc emisiile din China şi ce se întâmplă cu cele din alte state. Până şi în SUA scad. În UE scad, Japonia scade, toată lumea scade. China creşte. Chinei nu îi pasă. Aşa că în 2023 s-a închis anul cu o creştere în total cu 1% a emisiilor de carbon. Chinei nu îi pasă, se duce în sus, nu are treabă. Se industrializează, Europa se dezindustrializează. Dovada este în planşa a doua, cu sursă FMI. Uitaţi cum a scăzut ponderea UE în PIB-ul planetei. În anii 80-90, 24-25% din PIB-ul planetei era produs din ţările membre ale UE, iar acum e 14%. Deci o industrie praf, fix când ai nevoie de o industrie puternică. Eu nu înţeleg dacă cei care iau decizii sunt mai proşti decât prevede legea sau chiar vor să distrugă UE. 

Robert Sighiartău: E o întrebare foarte bună şi de multe ori m-am gândit la acest aspect. Sunt idioţii utili. Unii oameni vor să ne distrugă libertatea. Au făcut asta comuniştii. Ce facem, de fapt? Cine câştigă? China. Care este o putere comunistă. Sunt singurii care profită de toată agenda asta, împinsă de marxiştii progresişti în Europa. Din păcate, pierde Europa, pierde Occidentul. SUA de asta a fost slăbită economic, de a ajuns să cumpere numai din China. Mai ţineţi minte agreementul de la Paris al lui Obama, când SUA pierdea trilioane de dolari, iar China trebuia să facă modificări în următoarea sută de ani? 

Eu văd acum poveştile astea cu criza climatică. Cataclismele au fost tot timpul. Clima se schimbă. Să ne uităm istoric, eu nu sunt meteorolog. Dar să vii să îmi spui că trebuie să renunţ la industrie când nici nu ai argumente că CO2 a crescut la nivelul mondial, înseamnă sabotajul unui continent care a produs prosperitate şi care a fost liber. 

VEZI PLANŞELE ÎN VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel