Roboți, inteligență artificială: Experții arată MARELE PERICOL. Studiu

 Mai mulţi experţi internaţionali au tras un semnal de alarmă în privinţa utilizării rău intenţionate a programelor de inteligenţă artificială (AI) de către "state care nu respectă acordurile internaţionale, hoţi, criminali şi terorişti", într-un raport ce a fost publicat miercuri, informează AFP. 

Potrivit autorilor raportului, în următorii 10 ani, eficienţa tot mai mare a sistemelor AI riscă să ducă la o creştere a criminalităţii online dar şi la folosirea unor drone şi a unor roboţi în scopuri teroriste. AI este de asemenea susceptibilă de a facilita manipularea alegerilor prin intermediul reţelelor de socializare graţie unor conturi automatizate (bots). 

Acest raport de 100 de pagini a fost redactat de 26 de experţi specializaţi în programe de inteligenţă artificială, securitate cibernetică şi robotică. Ei lucrează pentru universităţi (Cambridge, Oxford, Yale, Stanford) şi organizaţii nonguvernamentale (OpenAI, Center for a New American Security, Electronic Frontier Foundation). 

Măsuri de protecție 

Aceşti experţi îndeamnă guvernele şi diverşii actori vizaţi să implementeze măsuri de protecţie pentru a limita ameninţările potenţiale asociate inteligenţei artificiale. 

"Credem că atacurile care vor fi permise prin utilizarea tot mai mare a AI vor fi deosebit de eficace, fin ţintite şi dificil de atribuit", subliniază raportul. 

Pentru a-şi ilustra temerile, aceşti specialişti evocă mai multe "scenarii ipotetice" de folosire rău intenţionată a programelor de AI. 

Ei au subliniat că teroriştii ar putea să modifice sistemele de AI disponibile în comerţ (drone, vehicule autonome), pentru a provoca accidente, coliziuni şi explozii, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel