Jurnalistul DC Business Elena Cristian a comentat, într-o intervenţie la Antena 3, declaraţiile făcute astăzi de către Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, referitoare la noile măsuri fiscale, printre care şi taxa pe lăcomie.
"Aş fi vrut ca guvernatorul BNR să vină cu mai multe argumente, să nu ne spună că ROBOR ţine în mod exclusiv de lichiditatea din piaţă, pentru că acesta a crescut şi în perioada în care în piaţă era o lichiditate foarte mare. Sunt foarte multe de explicat pentru ca oamenii să înţeleagă. ROBOR a câştigat în câteva zile, anul trecut, cât pierduse în jumătate de an. Aş fi vrut să cred că nu are nicio legătură cu taxa pe lăcomie dar are. (...) 70% dintre cei care au luat credite, au luat credite în lei. Aceşti oameni se uită la noi şi se întreabă ce se întâmplă cu ROBOR-ul şi, dincolo de aiureală şi obsesia presei trebuie să explicăm exact ce îi aşteaptă.
Să ne uităm la EURIBOR, care este plafonat până în 2020, este o decizie la nivelul Europei. Nicăieri nu s-a mai întâmplat ca rata unui om să crească într-un an cu 30%. Sigur că m-aş fi aşteptat la o reacţie mai promptă. Taxa pe lăcomie are doar trei săptămâni. Guvernatorul se pare că nu a avut timp să vorbească despre asta dar, de data asta, mi s-a părut că nu şi-a făcut lecţiile cum trebuie, a venit total nepregătit", a declarat Elena Cristian la Antena 3.
Referitor la declarația ministrului Finanțelor potrivit căreia a auzit zvonuri despre presiuni pe care BNR le-ar face asupra băncilor să nu micșoreze ROBOR-ul după ce s-a publicat Ordonanta 114, Mugur Isărescu susține că este o "aiureală". "Întrebați-l pe ministru ce a vrut să spună, dar aici pot să fac un comentariu. Ce presiuni? Ăsta e intrumentul nostru, noi nu facem presiune, dacă apare vreo problemă mișcăm dobânda în sus și în jos cum am făcut-o. Ce ne jucăm cu asta? Asta e o aiureală că am făcut noi presiuni! Ce presiuni să facem?", a declarat guvernatorul.
Mugur Isărescu a mai spus că ”Nu poți să vii așa cum o bombă cum e legea asta anti-lăcomie înainte de Crăciun. Domnul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, să vorbească acum cu băncile, să le explice legea. Sunt anumite prevederi pe care, vă spun, că nici noi nu le înțelegem.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News