Robor, adevărul despre creștere. Isărescu: Să ne oprim cu jalea

Mugur Isărescu a dezvăluit adevărul despre creșterea indicelui Robor, dar și care este legătura cu lichiditățile din piață.

Alegeri prezidentiale 2024

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu a declarat că s-au făcut foarte multe declarații false cu privire la cum a influențat BNR creșterea indicelui Robor, în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei. "Să ne oprim cu jalea aceasta legată de Robor. Hai să o lămurim puțin și pe aceasta. Eu mi-am dat notă slabă de tot ca profesor, ca economist și ca președinte al secției economice a Academiei Române în ceea ce privește capacitatea de a explica chestiunea cu lichiditatea. (...)Și după ce mi-am dat notă slabă, am zis să mai încerc odată. (...) Nu este niciun mister în această chestiune cu lichiditatea. Intervenim pentru că o știre care pare să fie nevinovată 'Banca Națională a introdus zece miliarde lei' le dă apă la moară celor cu teoria masei monetare" a declarat Isărescu.

"Am încercat să facem niște grafice, dar am eșuat"

"Și acum pe scurt: dacă Ministerul de Finanțe încasează 14 miliarde taxe și impozite între 25 și întâi ale lunii următoare și ține banii aceștia la Banca Națională, conturile Ministerului de Finanțe sunt la Banca Națională, înseamnă că a retras lichiditate din piață de 14 miliarde, nu? I-a retras din sistem, deci a dispărut lichiditate de 14 miliarde pe care binențeles că dumneavoastră nu o vedeți. Și pe urmă vine Banca Națională, văzând că nu mai e lichiditate, vedem care e situația pe piața internațională, dar ne uităm și la dobândă. Robor-ul ăsta pe care l-ați făcut ca și cum el este creat numai pentru dobânda după care se calculează bobânda la creditele ipotecare. Nu, el este un indicator de piață care arată că nu e lichiditate suficientă în piață când crește, dacă scade înseamnă că a apărut lichiditate. Deci după ce Ministerul de Finanțe scoate banii ăștia și nu îi scoate că vrea el să crească Roborul sau că are vreun gând mârșav, ticălos  să facă rău societății românești. Nu! Oamenii își plătesc impozitele și până când face Ministerul de Finanțe plățile de rigoare de pensii și de salarii, trece o săptămână, 10 zile. Și după accea vine Banca Națională (...) și bagă 10 miliarde. Păi pe net, nu numai că nu s-a creat lichiditate, pe net e un minus de patru miliarde. Sunt fluctuații, sunt foarte mulți factori. Am încercat să facem niște grafice, dar am eșuat", a mai spus guvernatorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel