ROBOR la început de an. Ce se întâmplă cu creditele în lei a milioane de români

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ce se întânplă cu ratele românilor?

Indicele ROBOR, referința în calculul dobânzilor pentru majoritatea creditelor în lei, a înregistrat în ulrimele trei luni o stagnare la 6,21%.  În schimb, ROBOR la 6 luni se menține la 6,27%, înregistrând o ușoară scădere față de finalul anului precedent, când a fost înregistrat la 6,29%. Informația a fost comunicată de către Banca Națională a României.

Cum sunt afectate creditele

Acest ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care instituțiile bancare din România se împrumută între ele în moneda națională, iar evoluția sa este strâns legată de nivelul de lichiditate prezent pe piață. În paralel, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a înregistrat o creștere de la 5,94% la 5,96%.

IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care băncile se împrumută între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Acest indice este determinat zilnic de către Banca Națională a României, reprezentând media aritmetică a cotațiilor utilizate de zece bănci selectate de instituția financiară centrală.

Cât privește IRCC (Indicele ROBOR la 3 luni), acesta este o variantă specifică a ROBOR la 3 luni și este folosit în principal pentru calcularea dobânzilor la creditele ipotecare cu dobândă variabilă. Aceste rate de dobândă pot influența costul creditelor și pot varia în funcție de condițiile pieței financiare și de politica monetară a Băncii Naționale a României.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel